Nieuws

Wijchen kan fluiten naar miljoen voor kasteel

Kasteel Wijchen
Een fikse tegenvaller voor de gemeente Wijchen. De hoop was dat er 1 miljoen euro van de provincie Gelderland zou komen om het opknappen van Kasteel Wijchen te kunnen betalen. De kans dat die zak met geld naar Wijchen komt noemt de gemeente nu 'nihil'. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Een fikse tegenvaller voor de gemeente Wijchen. De hoop was dat er 1 miljoen euro van de provincie Gelderland zou komen om het opknappen van Kasteel Wijchen te kunnen betalen. De kans dat die zak met geld naar Wijchen komt noemt de gemeente nu 'nihil'.
Wijchen geeft de moed niet op en probeert nu bij andere fondsen alsnog de benodigde miljoen subsidie binnen te halen. De gemeenteraad heeft vorig jaar voor een opknapbeurt gekozen waaraan een prijskaartje van 3,8 miljoen euro hangt. De gemeente hoest zelf 2,8 miljoen euro op om het kasteel klaar te maken voor de toekomst.

Scheuren en verzakkingen

Dat is hard nodig. Er moet snel iets gedaan worden aan de scheuren en de verzakkingen. Maar het kasteel kan volgens de gemeente ook aantrekkelijker en functioneler. Bijvoorbeeld door de hele binnenplaats met een glazen dak te overkappen. Een architectenbureau dat plannen presenteerde, heeft een soortgelijke overkapping aangebracht bij kasteel Ruurlo.
De functionaliteit van het gebouw gaat er bijvoorbeeld op vooruit door het aanpakken van de zaal waar de gemeenteraad van Wijchen vergadert. Zo moeten raadsvergaderingen in de toekomst voortaan ook op afstand te volgen zijn, zoals bij veel andere gemeentes als het geval is.

Miljoenen tekort

Wijchen loopt de 1 miljoen van de provincie mis vanwege een overweldigd aantal subsidie-aanvragen die bij het provinciehuis in Arnhem binnenkwamen. Voor soortgelijke projecten als renovatie van Kasteel Wijchen is een pot van 'maar' 13,5 miljoen beschikbaar.
Er kwamen maar liefst 89 aanvragen binnen die totaal goed zijn voor een bedrag van ruim 27 miljoen euro. Om er als eerste bij te zijn kwamen al die aanvragen op de eerste dag dat het geld beschikbaar was binnen.

Versobering

Een notaris moest toen gaan loten. Wijchen kwam zo laag in de volgorde terecht dat de kans nu vrijwel nul is dat de gewenste miljoen er komt. Ook niet als ze nog een paar plekjes opschuiven als er een project mocht afvallen.
Dat kan gevolgen hebben voor de uitvoering van de werkzaamheden aan het kasteel. Mogelijk moet er gekozen worden voor versobering van het hele plan. Maar zover is het nog niet. Voor de zomer verwacht Wijchen definitief van de provincie te horen of de miljoen bij een droom blijft. Tegelijkertijd zoekt de gemeente andere wegen om dat geld binnen te halen. Of dat lukt moet eind dit jaar duidelijk zijn.

Zie ook: