Nieuws

Zutphense politiek wil meldpunt voor hondenbeten

De gemeente Zutphen moet meer doen tegen hoog-risico honden. Dat vinden vijf Zutphense politieke partijen. Met het indienen van de motie 'Zutphen hond veilig' vragen ze het college onder meer om snel een meldpunt op te zetten voor bijtincidenten. © ANP
ZUTPHEN - De gemeente Zutphen moet meer doen tegen hoog-risico honden. Dat vinden vijf Zutphense politieke partijen. Met het indienen van de motie 'Zutphen hond veilig' vragen ze het college onder meer om snel een meldpunt op te zetten voor bijtincidenten.
door Madelien Jansen
Burger Belang Zutphen Warnsveld, CDA, PvdA, VVD en GroenLinks stelden tijdens de gemeenteraad maandagavond dat er nu geen beleid is voor hoog-risico honden. Dat zijn honden met een hoog risico op agressief gedrag, waaronder rottweilers, pitbull-achtigen en Amerikaanse bulldogs. 

Meldpunt voor bijtincidenten

De partijen verzoeken het college contact op te nemen met de gemeente Deventer, om te kijken of er wellicht zaken kunnen worden overgenomen. Deventer heeft al een meldpunt voor bijtincidenten, net als Rotterdam, Assen, Apeldoorn en Rotterdam. Bij zo'n meldpunt kunnen inwoners gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters melden.
Met de motie willen de partijen aandacht vragen voor het gehele hondenbeleid. Zo zou de gemeente strenger moeten controleren op plekken waar honden alleen aangelijnd mogen lopen. Ook zijn er volgens de partijen groepen inwoners die zich willen inzetten voor het inrichten en onderhouden van hondenspeelplaatsen of losloopgebieden. 'Daar kan de gemeente soepeler mee omgaan', vindt Petra Ackermans van Burger Belang Zutphen. 

'Drollen liggen overal'

Verder zien de initiatiefnemers graag dat de gemeente meer doet tegen hondenpoep. 'Zelfs in speeltuintjes en op ander plaatsen waar kinderen spelen. Dat is behalve heel smerig ook nog eens gevaarlijk', stellen de partijen. Met een ludieke actie hopen ze de motie kracht bij te zetten. Het is de bedoeling dat mensen met een selfie laten zien dat zij hondenpoep opruimen en die posten met de hashtag #ikwel #zutphenschoon op de Facebookpagina ‘hond veilig Zutphen’. 
Als officieel startsein van de actie kreeg burgemeester Annemieke Vermeulen tijdens de raadsvergadering maandag een rol hondenpoepzakjes aangeboden. Vermeulen gaf daarna op haar beurt de initiatiefnemers een biologisch afbreekbaar hondenpoepzakje, dat volgens haar ook nog eens goed is voor het milieu. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!