Nieuws

Geen alcohol na tien uur in avondwinkels in centrum Nijmegen

NIJMEGEN - De twee avondwinkels in het centrum van Nijmegen mogen na tien uur geen alcohol gaan verkopen. Een motie van D66 en GroenLinks om deze verkoop toe te staan, haalde geen meerderheid in de gemeenteraad.
door Karel de Jong
De indieners van de motie vinden het vreemd dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen avondwinkels buiten het centrum waar na tienen wel alcohol verkocht mag worden en die in het centrum waar dit niet is toegestaan.

'GroenLinks en D66 luisteren vooral naar achterban'

Dat kwam met name GroenLinks op kritiek te staan omdat die partij zo'n drie jaar geleden juist instemde met dit beleid. Beide partijen kregen van tegenstanders de kritiek dat ze vooral luisteren naar hun achterban: studenten die 's avonds nog graag drank halen bij een avondwinkel.
En dat terwijl er voldoende andere mogelijkheden zijn om 's avonds nog bier of wijn te halen, bijvoorbeeld op het station. Dus welk probleem wordt hiermee opgelost, zo vroeg menig raadslid zich af.

Beloofd aan bewoners centrum

GroenLinks en D66 kregen vooral het verwijt dat de mening van omwonenden hen koud laat. Vrijwel alle betrokkenen, waaronder politie en inwoners van het centrum, hebben immers aangegeven dat zij vrezen voor extra overlast als er na tien uur nog drank verkocht mag worden in de avondwinkels in de binnenstad.
Bovendien heeft de politiek bij de invoering van de avondwinkels aan de binnenstadbewoners beloofd dat daar na tienen geen alcohol verkocht zou worden.

Negatief advies tweede avondwinkel

Burgemeester Bruls zei dat er zelfs zonder de mogelijkheid van drankverkoop na tienen een negatief advies lag van de politie over de opening van een tweede nachtwinkel in het centrum.
'U weet dat daar 's avonds niet altijd een goede sfeer hangt. Als daar nog eens alcoholverkoop bij zou komen, zou het advies van de politie donkerrood zijn', aldus Bruls.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!