Nieuws

OM wil terreurverdachten psychisch onderzoeken

Verdachten Nadeem S. en Waïl el A. tijdens een eerdere zitting.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil onderzoek doen naar de geestesgesteldheid van de zes verdachten van het Arnhemse terreurnetwerk dat in september vorig jaar werd opgerold. Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Rotterdam. © ANP
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil onderzoek doen naar de geestesgesteldheid van de zes verdachten van het Arnhemse terreurnetwerk dat in september vorig jaar werd opgerold. Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Rotterdam.
De Rotterdamse rechtbank was woensdag het toneel van een pro-formazitting ter voorbereiding op de daadwerkelijke rechtszaak tegen de zes verdachten. Slechts twee verdachten kwamen daadwerkelijk opdagen. De andere vier bleven in hun cel.

Arrestaties na leveren wapens

De zes mannen werden in september opgepakt. Ze zouden plannen hebben gemaakt voor een grote aanslag in Nederland. De arrestaties vonden plaats nadat de zes wapens kregen geleverd van infiltranten van de politie. De wapens waren onklaar gemaakt.

'Gevaar voor herhaling'

Het OM vindt inzicht in de psyche van de mannen noodzakelijk, ook met het oog op gevaar voor herhaling. Onderzoek naar de geestesgesteldheid is al gaande, maar mogelijk vraagt het OM ook nog om plaatsing van de verdachten in  de gedragskundige observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum.
De inhoudelijke behandeling van de zaak begint pas volgend jaar.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!