Nieuws

Mysterieuze zandstroken langs provinciale wegen in de Achterhoek

Sporenbedden langs de N346 tussen Zutphen en Lochem
Het valt op; de zandbedden langs verschillende provinciale wegen in de Achterhoek. Die zijn daar neergelegd in opdracht van de provincie Gelderland. Maar waarom?
LOCHEM - Het valt op; de zandbedden langs verschillende provinciale wegen in de Achterhoek. Die zijn daar neergelegd in opdracht van de provincie Gelderland. Maar waarom?
Langs vier verkeerswegen in Gelderland zijn zandbedden langs provinciale wegen te vinden. Het zijn sporenbedden. Dieren die provinciale weg oversteken, komen over dit zandbed en laten sporen achter. Tweemaal per week worden de zandbedden gecontroleerd op dierensporen. Na de controle wordt het sporenbed weer glad geharkt.
De sporenbedden zijn te vinden langs deze wegen:
  • N346 tussen Zutphen en Lochem
  • N319 nabij Ruurlo
  • N315 tussen Zelhem en Ruurlo
  • Varsseveldseweg ten oosten van Doetinchem     .
Op deze wegen worden veel reeën aangereden. Doel van het onderzoek is de effecten te meten van maatregelen die aanrijdingen met wild moeten voorkomen. 
Het is voor het eerst dat op deze manier wild in de wegbermen wordt geteld. Sporenbedden worden al langer gebruikt om te onderzoeken hoe dieren gebruik maken van ecoducten. Het gaat om een onderzoek van de provincie Gelderland en de Wageningen Universiteit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!