Uitleg internet buitengebied komt door de brievenbus

GELDERMALSEN - De Regio Rivierenland doet eind deze week 9.000 brieven de deur uit om uitleg te geven over breedband internet in het buitengebied. Er komen bij de regio veel vragen binnen over de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gebieden waar het internet zeer slecht is, de zogeheten witte gebieden.

De Regio Rivierenland heeft afspreken gemaakt met de Digitale Stad om zo'n netwerk aan te leggen. De gemeentes Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel doen mee aan dit project. Inmiddels krijgen volgens projectmanager Stan Herms bewoners ook informatie van een commerciële partij. Het gaat hierbij om Glasvezel Buitenaf.

Glasvezel Buitenaf probeert in het Rivierengebied voldoende steun te krijgen voor hun eigen aanbod. Als 50 procent van de mensen voor 23 april belangstelling heeft getoond, wordt er door hen een glasvezelnetwerk aangelegd. Glasvezel Buitenaf vraagt wel een vast recht voor het gebruik. Volgens Stan Herms van Regio Rivierenland is dat bij hun initiatief niet het geval.

Belangstelling is groot

Voor het project van Regio Rivierenland heeft dan ook 97 procent van de 8.000 mensen die hebben gereageerd, aangegeven belangstelling te hebben. Het project heeft speciaal toestemming moeten krijgen vanuit Europa, omdat het niet gebruikelijk is dat de overheid het initiatief neemt voor netwerken die elders commercieel worden aangelegd. Nu lijken toch ook commerciële aanbieders zich op deze markt te willen storten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!