Angerlo; het dorp met de verzetsburgemeester

ANGERLO - Angerlo bij Doesburg is op 2 april de eerste plaats die in de nieuwe Ons Dorp-reeks van Omroep Gelderland aan bod komt. De tv-serie Ons Dorp neemt de kijker mee terug naar de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, toen ondernemer Johan Adolfs en zijn team door het hele land dorpsfilms maakten. De beelden geven een unieke inkijk in het toenmalige leven in de (Gelderse) dorpen.

Wanneer de filmploeg het dorp in 1954 aandoet, is burgemeester Van Riel er de grote man. Als verzetsman heeft hij veel werk verricht en kort na de oorlog wordt hij de eerste burgervader van de gemeente Angerlo. Daarnaast is Van Riel voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen, een organisatie die goed contact met de filmploeg van Adolfs onderhoudt. 

Uit de beelden blijkt verder dat Angerlo een echte agrarische gemeenschap is. Zo zien we ijverige boeren, weides vol koeien en de zuivelfabriek. Voor geld kun je terecht bij de Boerenleenbank en samenwerking staat hoog in het vaandel bij de plaatselijke landbouwcoöperatie en plattelandsvrouwenorganisatie.

Maar niet alles draait om het werkende leven in het Gelderse dorp: de Angerloërs zijn ook sportief ingesteld. Op sierlijke manier komt de gymnastiekvereniging opdraven en voetbalvereniging Angerlo Vooruit - toen net 2 jaar oud - verschijnt in clubtenue. Het dorp laat zich van zijn beste kant zien.

Ons Dorp is vanaf 2 april elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan via onze Facebookpagina of Uitzending Gemist.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Zevenaar Angerlo Nieuws
Deel dit artikel: