'Beste fietssnelweg ligt tussen Arnhem en Nijmegen'

NIJMEGEN - De ANWB heeft er heel wat voor afgefietst. Dik 400 kilometer om fietssnelwegen te testen. Conclusie: de beste ligt tussen Arnhem en Nijmegen. Al valt ook op dat fietspad nog best wat aan te merken.

Met de dichtslibbende vaderlandse snelwegen en openbaar vervoer dat ook niet altijd een pretje is, lijkt fietsen steeds vaker een aardige optie. Dat wordt op steeds meer plekken namelijk aantrekkelijker gemaakt. Door heel het land wordt gewerkt aan 74 nieuwe fietssnelwegen met een totale lengte van zo'n 850 kilometer.

Slakkentempo mag ook

Fietssnelwegen zijn brede fietspaden met vooral flauwe bochten, zodat je veilig in kunt halen en nauwelijks snelheid verliest onderweg. Ook omdat je zo min mogelijk verkeerslichten en kruispunten tegenkomt. Als er wel kruisingen zijn, hebben fietsers vaak voorrang. Snel fietsen hoeft overigens niet op een fietssnelweg. Een slakkentempo mag ook. 

De ANWB testte er negen die er al liggen. Die tussen Arnhem en Nijmegen, het RijnWaalpad, vinden ze dus de beste. Al moet de fietssnelweg die eerste plek wel delen met een stuk van de fietssnelweg tussen Enschede en Hengelo.

Minpuntjes

Het RijnWaalpad is met zijn 18,5 kilometer niet alleen de beste, maar ook de breedste. Ruim vier meter.  De testende fietsers van de ANWB roemen het wegdek als zeer prettig en snel over meer dan 90 procent van de route. Fietsers hebben vaak voorrang en ze vinden de route op een aantal plekken na veilig. De fietsbrug bij Lent ('t Groentje) vinden ze prachtig.

Fietsbrug 't Groentje (tekst gaat verder onder de video)

Minpunten vinden ze de vele vluchtheuvels en versmallingen, vooral in Lent. En enkele pittige 'klimmetjes', met name de Waalbrug en de Rijnbrug met tegenwind vielen ook tegen. En het pad kan nog veiliger. Delen van het pad liggen vlak langs de rijbaan en er zijn onvoldoende waarschuwingen voor fietsers op cruciale punten. Het wegdek is hier en daar ook slecht, vindt de ANWB. Delen zijn 's avonds te stil en afgelegen en er ontbreekt soms markering.

Video over het RijnWaalpad van de provincie Gelderland:

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Milieu Verkeer Nieuws
Deel dit artikel: