Satelliet ter grootte van een blikje, gemaakt door leerlingen uit Barneveld

NUNSPEET - Scholieren van het Johannes Fontanus College in Barneveld hebben een satelliet gemaakt ter grootte van een frisdrankblikje. Die is vrijdag gelanceerd op het Artillerie Schiet Kamp 't Harde.

Het team van het Johannes Fontanus College was de enige Gelderse deelnemer aan de lancering van de tien zogeheten CanSat's. 

Eigen foto

Zij moesten rekening houden met vragen als 'hoe zorg je dat je met wat elektronische meetapparatuur een satelliet maakt die daadwerkelijk de lucht in kan, luchtdruk- en temperatuurmetingen uitvoert en vervolgens, met behulp van een zelfgemaakte parachute, weer veilig kan landen?' Bovendien heeft ieder team nog een secundaire, zelfontworpen missie, zoals het meten van de UV-intensiteit of gaswaarden in de lucht.

Kijk hier naar de lancering. De tekst loopt door verder onder de foto.

Door het project krijgen scholieren de kans om praktijkgerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie, die dit jaar plaatsvindt in Italië.

De lancering van de tweede raket ging overigens mis, maar de CanSat van het Johannes Fontanus College zat in de raket van de eerste lancering.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: