'Dat beloof ik': nieuwe Provinciale Staten van start

ARNHEM - In het Huis der Provincie zijn donderdagmiddag de nieuwe Provinciale Staten geïnstalleerd. Het gaat in totaal om 55 Statenleden, waarvan er 31 nieuw zijn.

Er zijn zo veel nieuwe Statenleden door de grote verschuiving in de Staten. De nieuwe partij, het Forum voor Democratie, won maar liefst acht zetels. Ook zijn er veel Statenleden na de afgelopen periode gestopt.

Tekst gaat verder onder de video:

De Statenleden legden bij hun beëdiging de eed of de belofte af, met het uitspreken van de woorden 'dat beloof ik' of 'zo waarlijk helpe mij God almachtig'. Na de installatie begon het duidingsdebat, waarin alle partijen hun programma toelichten. 

Eerste informatieronde

Komend weekend zal de Gelderse informateur Mark Boumans voor het eerst met de fractieleiders van alle partijen in gesprek gaan om te kijken welke partijen met elkaar een coalitie kunnen gaan vormen. De partijen geven dan aan wat ze in het akkoord terug zouden willen zien en wat juist breekpunten zouden zijn. De informateur moet in een of meerdere informatierondes helder krijgen welke combinaties levensvatbaar zijn.

Kandidaat op uitzending

Drie kandidaten die tot Statenlid verkozen werden, bedankten voor hun zetel. Bij Forum voor Democratie was dat militair Miklos Lelkes die met ruim vijfduizend voorkeursstemmen was gekozen. Volgens fractieleider Arjan de Kok donderdag tijdens de zogenaamde 'Statendag', moest hij weigeren omdat hij woensdag op uitzending is gestuurd. Zijn vervanger is ook militair. Ook Peter Bouma bedankte, de nummer vier van de lijst van het Forum. Volgens de lijsttrekker omdat zijn baan niet te combineren is met het Statenlidmaatschap.

Van Partij voor de Dieren weigerde kandidaat Lia van Dijk haar zetel, ondanks ongeveer zevenduizend voorkeursstemmen. Zij was oudgediende voor de partij in Overijssel en kwam op de Gelderse lijst toen zij verhuisde naar Gelderland. Zij wil liever de lijstvolgorde aanhouden. 

 

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Verkiezingen Nieuws
Deel dit artikel: