Celstraf geëist tegen 20-jarige hoofdverdachte criminele groep

ZUTPHEN - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 20-jarige man uit Doetinchem twee jaar de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM ziet in hem de leider van een criminele bende die langere tijd ernstige problemen veroorzaakte in Doetinchem en omgeving.

De Achterhoeker stond woensdag terecht voor de rechtbank in Zutphen. Tegen een andere verdachte, een 20-jarige plaatsgenoot, is zes maanden cel geëist.

Donderdag en vrijdag staan nog vier jongeren uit Doetinchem terecht, in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar.  Zij worden onder meer verdacht van zware mishandeling, afpersing en bezit van cocaïne en hennep. 

De politie pakte alle verdachten vorig jaar op tijdens een grootschalige politieactie waaraan zeventig agenten meededen. Aan die actie ging een jaar voorbereiding vooraf.

Zie ookElf jongeren opgepakt bij grote politieactie in Doetinchem

Behoorlijke status

Het OM verdenkt de zes van onder meer afpersing, bedreiging, zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Zo werden slachtoffers gedwongen om telefoonabonnementen af te sluiten. De groep zou een behoorlijke status in het uitgaansleven van Doetinchem hebben, ook door handel in kleding en het maken van rapvideo's.

Tekst gaat verder onder de video.

De rechter doet later uitspraak in de zaken tegen alle verdachten. 

Na de aanhoudingen voerde de politie stevige gesprekken met nog eens 18 jongeren die ook bij de groep zouden horen. Die kregen een begeleidingstraject aangeboden.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: