Verzets-burgemeester in een rustig boerendorp - Angerlo 1954

ANGERLO - Aflevering 1, dinsdag 2 april 2019, Angerlo 1954.In de eerste uitzending van een nieuwe reeks van de serie Ons Dorp staan heel veel inwoners van Angerlo bij Doesburg voor de camera. In Angerlo is burgemeester Gé van Riel de baas als de filmploeg van Adolfs het dorpje in 1954 aandoet. Van Riel heeft als verzetsman uit Overijssel veel goed werk gedaan en wordt kort na de oorlog eerste burger van de gemeente Angerlo. Dat blijft hij tot 1968 (hij overlijdt op 8 oktober tijdens een raadsvergadering). Van Riel was ook voorzitter van de K.N.F. (de Koninklijke Nederlandse Federatie van harmonie- en fanfaregezelschappen), een organisatie die ook een goed contact met (dorps)filmmaker Adolfs onderhield.

In de film zien we keurig geklede jongens die meedoen aan een viswedstrijd bij de IJssel en heel officieel door een politieagent worden gecontroleerd op hun visakte. Uit de beelden blijkt dat Angerlo een echte agrarische gemeenschap is. Voor geld kun je terecht bij de Boerenleenbank, er is een zuivelfabriek, een landbouwcoöperatie, we zien koeien en boeren op het land en natuurlijk is er ook een plattelandsvrouwenorganisatie.

En sportief actief zijn de Angerloërs ook. Ze laten op sierlijke manier hun gymnastiekvereniging opdraven en voetbalvereniging Angerlo Vooruit (toen net 2 jaar oud) verschijnt in clubtenue.

Te zien dinsdag 2 april 2019. Kijk hier de uitzending.

Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Angerlo Ons Dorp - Uitzendingen
Deel dit artikel: