Nieuws

KIJKEN | Doornenburger reconstrueert vleesetende dinosaurus op basis van één bot

Van bot tot beest.
Omroep Gelderland zendt dinsdagavond een documentaire uit over de reconstructie van een vleesetende dinosaurus. De reconstructie is het werk van dinosaurusdeskundige Aart Walen uit Doornenburg. De reconstructie is bijzonder te noemen omdat er maar één bot van de dinosaurus is gevonden. © Omroep Gelderland
DOORNENBURG - Omroep Gelderland zendt dinsdagavond een documentaire uit over de reconstructie van een vleesetende dinosaurus. De reconstructie is het werk van dinosaurusdeskundige Aart Walen uit Doornenburg. De reconstructie is bijzonder te noemen omdat er maar één bot van de dinosaurus is gevonden.
De documentaire Van bot tot beest is op dinsdag 26 maart vanaf 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online is de documentaire nu al beschikbaar via Uitzending Gemist.
Een aantal jaren geleden opperde Oertijdmuseum in Boxtel te onderzoeken hoe het complete dier eruit gezien heeft. Onder leiding van Aart Walen, een autoriteit op het gebied van dinobotten en preparateur van skeletten en replica’s, trachtte een team van wetenschappers een reconstructie te maken van de Nederlandse ‘mini-Tyrannosaurus’. Een lastige uitdaging, aangezien er maar één bot als uitgangsbasis diende. Van bot tot beest volgt Walen en zijn team tijdens deze bijzondere zoek- en puzzeltocht.
Walen weet met behulp van collega’s, wetenschappelijke data en bezoeken aan buitenlandse collecties de oeroude ‘bottenpuzzel’ op te lossen. Het resultaat? Een levensgroot replicaskelet van één van de allerlaatste vleesetende dinosaurussen, op basis van een gevonden bot uit Nederlandse bodem. Het skelet is sinds deze dinsdag te zien in het Oertijdmuseum in Boxtel.

Verwant aan Tyrannosaurus rex

Het dinosaurusdijbeenbot werd rond 1840 gevonden in een kalksteengroeve bij Maastricht. Hoewel wetenschappers van mening verschillen over de exacte soort, is men het erover eens dat het ruim drie meter lange roofdier verwant is aan de alom bekende Tyrannosaurus rex.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!