Nieuws

Onderzoek: grond Vink was vervuild en mocht niet in woonwijk liggen

BARNEVELD - Afvalverwerker Vink heeft daadwerkelijk vervuilde grond gestort onder straten in Barneveld. Dat concludeert een onderzoeker van Royal HaskoningDHV die de kwaliteit van de veelbesproken grond in opdracht van de gemeente onderzocht. Dat onderzoek was uitgebreider dan normaal, omdat Vink weigerde gegevens aan te leveren.
door Judith Spanjers
Royal HaskoningDHV stuitte bij het onderzoek op tegenwerking bij Vink. De herkomst van de grond blijft hierdoor onduidelijk en van één locatie is nog steeds niet duidelijk waar de grond precies is gebruikt.

Onderzoekers geven uitleg

Maandagavond gaf Royal HaskoningDHV uitleg aan de gemeenteraad over de resultaten van het onderzoek naar de grond van Vink. Uit het onderzoek kwam naar voren dat op één plek in woonwijk Eilanden-Oost de giftige stof styreen is gevonden. Zeven keer boven de toegestane waarde. Het ging hierbij om ongeveer 32 kuub zand, zo'n twee vrachtwagens vol.  
Volgens onderzoeker Edwin de Baat had deze grond niet toegepast mogen worden in een woonwijk. 'Deze grond is vervuild', stelt De Baat vast. Hij concludeert daarbij dat het zeker moet zijn dat de stof styreen in de oorspronkelijk geleverde partij moet hebben gezeten.

Reactie Vink

Vink zegt in een reactie dat de conclusie dat de grond vervuild is, voor rekening is van Royal HaskoningDHV. Vink noemt het opmerkelijk dat er styreen is gevonden. 'Volgens ons is de grond schoon. Als het zand op die plek binnenkort vervangen wordt dan laten wij onze onderzoekers de grond opnieuw bemonsteren', zegt woordvoerder Jaap Kevelam.  
In de rest van Barneveld zijn bij het onderzoek op een aantal plekken lichte verontreinigingen aangetroffen, maar die zijn volgens Royal HaskoningDHV niet direct te linken aan het zand van Vink. 

'Wij hebben alle informatie gegeven'

Vink ontkent ook dat het bedrijf het onderzoek heeft tegengewerkt. 'Volgens de privacyregels mogen wij de adressen waar de grond oorspronkelijk vandaan komt niet geven. De gemeente en provincie hebben met stoere taal beweerd dit af te kunnen dwingen, maar ze hebben uiteindelijk ingezien dat deze informatie niet is op te eisen. Wij hebben de onderzoekers op eigen initiatief alle informatie over de stoffen in de oorspronkelijke partij gegeven, inclusief de waardes die erbij horen. Wij hebben alle informatie gegeven die nodig was voor het onderzoek.'

Hoe de affaire begon

Het afgelopen half jaar is Barneveld in de ban van de vuilegrondaffaire. Aanleiding hiervoor is de uitzending van onderzoeksprogramma Zembla dat onthulde dat er vervuilde grond is gestort in nieuwbouwwijken. Deze grond was afkomstig van afvalverwerker Vink. Naar aanleiding van de uitzending voerden Provinciale Staten en de gemeenteraad van Barneveld meerdere debatten over de kwestie.  
Na de bekendmaking startte een zoektocht om te achterhalen waar de grond is terechtgekomen. Dit bleek uiteindelijk in twaalf gemeenten het geval te zijn. In Barneveld kwam de grootste hoeveelheid grond terecht. Zo'n 10.000 ton. Uit onderzoeken is gebleken dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!