Nieuws

Geen schoolbanken, maar vlijmscherpe messen om te leren

Op de Zieuwentse basisschool sint Jozef even geen schoolbanken, maar vlijmscherpe messen. Op de school volgen ze een vijf weken durend project tegen verspilling. Het doel van de actie is dat kinderen hun eigen onderzoeksvraag leren stellen om duurzaam met middelen om te gaan. © Omroep Gelderland
ZIEUWENT - Op de Zieuwentse basisschool sint Jozef even geen schoolbanken, maar vlijmscherpe messen. Op de school volgen ze een vijf weken durend project tegen verspilling. Het doel van de actie is dat kinderen hun eigen onderzoeksvraag leren stellen om duurzaam met middelen om te gaan.
Andere klassen kijken als altijd uit het raam hoe groep 6,7 en 8 langslopen. Voor hen was het donderdag geen traditionele schooldag maar een dag met kok Nel Schellekens. Zij legde uit hoe een chefkok optimaal gebruik maakt van haar materialen.

'Het voelt een beetje gek'

Tomaten, bloemkool en andere ingrediënten die over de houdbaarheidsdatum heen zijn liggen op tafel. Om de laatste ingrediënten te verzamelen gaan de leerlingen langs de bakker en slager die naast elkaar zitten en graag meewerken. Bij de slager krijgen de leerlingen een lesje uitbenen. 'Ja, ik vind het een beetje raar eruit zien dat je allemaal binnenkanten van dieren ziet en af en toe is het ook wel zielig, maar je eet het zelf'. 
Tekst gaat verder onder de video.
Geen schoolbanken, maar vlijmscherpe messen om te leren

'Ik zou een hart en lever zo opeten'

Jarno Luessink staat naast de slager. Hij denkt dat onderdelen zoals hart en oren niet bruikbaar zijn als voedsel, maar niets is minder waar zo blijkt. Als Nel het aan hem vraagt zou hij er zelf wel van durven eten zo zegt hij. Niet veel later staat hij naast de chefkok.
Op verschillende snijtafels liggen hart en lever van een varken. Nel instrueert de leerlingen, hoe ze om moeten gaan met de stukken om de eetbare delen eraf te halen. 'Ik ben nu aan het wachten maar ga zo verder met het hart' zegt een leerling. Een ander staat aan een andere snijtafel en is met de lever bezig. 'Ik moest er eerst even aan wennen, dat bloed en die rare stukjes aan mijn handschoenen maar nu ben ik eraan gewend. 

'Het lekkerste ooit'

Voldaan kijkt Nel naar de tafel. Na vier uur opgetrokken te hebben met de leerlingen, staat er een volwaardige maaltijd. Van bouillon tot de lekkerste vlees gerechten. Het water loopt je in de mond. 'Dit is het lekkerste dat ik ooit gemaakt heb' zegt Nel. 'Dat komt door jullie, super vet!' moedigt ze de leerlingen aan.
Er is wel afval, maar het vlees dat gebruik kon worden is helemaal opgesneden en ook de groente zijn tot aan de bladeren toe gebruikt. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!