Grote oefening op Waal: 50 passagiers 'gered' van schip

NIJMEGEN - Verschillende hulpdiensten hebben de afgelopen dagen een grootscheepse oefening gehouden op de Waal bij Nijmegen. Donderdagochtend werden 125 hulpverleners ingezet om 50 passagiers van een schip te redden, waarop brand woedde. Onder meer een blusboot en een hoogwerker van de brandweer werden ingezet tijdens de oefening.

'Op deze grote schaal wordt eens in de twee tot drie jaar geoefend', zegt Annemarie Koop van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. 'Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende hulpdiensten, zoals brandweer en ambulancemedewerkers, goed samenwerken.'

Oefening werd plotseling realiteit

In de nacht van dinsdag op woensdag kregen hulpdiensten ineens te maken met een echte calamiteit op het water. Twee schepen waren op de Waal bij Nijmegen op elkaar gebotst. 160 Zwitserse passagiers moesten halsoverkop van boord worden gehaald.

Zie ook: Passagiersschip en vrachtschip botsen op de Waal, 160 passagiers van boord gehaald

De communicatie met de Duitstalige bemanning verliep volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid soepel, mede dankzij lessen die tijdens een oefening de dag daarvoor waren geleerd. Tijdens die oefening zorgde de taalbarrière nog voor communicatieproblemen, vertelt woordvoerster Koop. 'Door de geleerde lessen waren die bij de echte calamiteit opgelost.'

De tekst gaat verder onder de reportage.

Dikke rookwolken

De oefening donderdagochtend ging van start toen om 9.00 uur dikke rookwolken opstegen vanuit het ruim van een van de schepen. Aan boord waren op dat moment 50 leerlingen die de rol van passagier op zich namen. In de gespeelde paniek was een acteur overboord gesprongen. Hij moest door de hulpverleners uit het water worden gered.

Ook werden Lotus-slachtoffers ingezet om de oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen. Zo'n twee uur nadat de eerste rookwolken opstegen, was de zogenaamde brand geblust en waren alle passagiers gered. Het vuur bleek in dit scenario te zijn aangestoken. De politie hield daarvoor een persoon aan. Na afloop van de oefening mocht ook deze 'verdachte' weer naar huis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: