Eindelijk oplossing in zicht voor RTV Favoriet

ZEVENAAR - Er is een eerste constructief gesprek geweest tussen de wethouders van de vier Liemerse gemeenten, vrijwilligers en het nieuwe 'interim' bestuur van RTV Favoriet. Dat laat de Zevenaarse wethouder Anita van Loon weten.

Door Lonneke Gerritsen en Maarten Beeks

Los van het interim-bestuur moet er nu een onafhankelijk dagelijks bestuur komen, zo is donderdagavond besloten. Over twee weken moet dat bestuur er zijn en dan volgt er opnieuw een gesprek.

Er liep vanuit de gemeente al langere tijd een onderzoek naar de werkwijze van het bestuur. Dat was uiteindelijk de optelsom nadat eerder (oud) medewerkers aan de bel trokken over een schimmige financiële constructie en een schrikbewind dat gevoerd zou worden door directeur Joshua Eusman. Twee weken geleden kwam er een rapport naar buiten waaruit bleek dat er niet transparant gehandeld werd door de leiding van de omroep.

Onverwacht nieuw bestuur

Toen duidelijk werd dat er onvoldoende vertrouwen was om door te gaan, gaf het huidige bestuur al te kennen dat ze plaats zouden maken voor een nieuwe leiding. Secretaris Marc Eusman, vader van Joshua, zei toen tegenover Omroep Gelderland 'helemaal klaar te zijn' met het gedoe binnen RTV Favoriet. 

Een week geleden stond er ook een gesprek gepland met gemeenten, bestuur en vrijwilligers. Maar kort daarvoor bleken de oude bestuursleden te zijn opgestapt en -tot ieders grote verbazing- een nieuw bestuur aangesteld te hebben. Terwijl vanuit de vrijwilligers zelf ook nieuwe bestuursleden klaarstonden om aan de slag te gaan. 

Niet geheel onafhankelijk

Bovendien bleek dit nieuwe bestuur niet geheel onafhankelijk te zijn, zoals de gemeenten wel hadden gevraagd. De secretaris blijkt de persoonlijk jurist van Joshua en vader Marc Eusman en die heeft vervolgens zijn kennis en oud-gedeputeerde Wim Scheerder gevraagd voorzitter te worden. Daarnaast gaven de nieuwe bestuursleden meteen aan niet bij het gesprek met gemeenten en vrijwilligers aanwezig te zijn.

Dat zorgde voor frustratie bij vrijwilligers, maar ook bij de wethouders van de vier gemeenten. Daarom is vorige week afgesproken dat de gemeenten het nieuwe bestuur nog één kans zouden geven om met ze in gesprek te gaan. 

Deur half open

Donderdagavond ging het gesprek dan eindelijk toch door. Volgens de Zevenaarse wethouder Van Loon 'staat de deur nu half open'. Zij zegt dat het gesprek vanuit alle partijen respectvol verlopen. Zij ziet dat er een gezamenlijk doel is: een gezonde toekomst voor de omroep.

Hoe dat eruit gaat zien is nu nog niet duidelijk. Samenwerking met andere lokale omroepen in de omgeving behoort daarbij tot de mogelijkheden. Vooralsnog blijft de subsidiestop van de gemeenten gehandhaafd. Op dit moment kan de huur van het pand niet worden betaald en is de zender sinds vorige week 'uit de lucht.' Ook hier moet nog een oplossing voor komen. 

Over ongeveer twee weken is er opnieuw een gesprek over de toekomst van RTV Favoriet. Dan met het nieuwe dagelijks bestuur, het interim bestuur en de gemeenten.

Zie ook:

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!