Nieuws

Iedereen wordt gecontroleerd op Wijchens vakantiepark

De politie en de gemeente Wijchen zijn deze donderdag in groten getale aanwezig op een recreatiepark in Wijchen. Zij controleren en handhaven daar op onder meer illegale permanente bewoning. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - De politie en de gemeente Wijchen zijn deze donderdag in groten getale aanwezig op een recreatiepark in Wijchen. Zij controleren en handhaven daar op onder meer illegale permanente bewoning.
Het gaat om recreatiepark De Wighenerhorst. In een persbericht stelt de gemeente dat het gaat om 'een integrale controle op bewoningsvormen en de gebruikers van het recreatiepark'. Iedereen die het park op en af rijdt wordt gecontroleerd.

Misstanden en zorgmijders

Er wordt gehandhaafd op 'ongewenste situaties'. Dan kan het gaan om wonen waar dat niet (permanent) mag of om andere misstanden. Denk bijvoorbeeld aan criminele activiteiten.
Ook zorgmijders worden in beeld gebracht. Een woordvoerder legt uit dat het specifiek gaat om mensen met psychische of geestelijke klachten die zelf niet om hulp kunnen vragen, maar die hulp wel nodig hebben.
Op basis van wie de handhavers aantreffen wordt vervolgens gekeken wat er met hen gebeurt.  

Klachten over recreatiepark

Reden voor de gemeente om deze actie op touw te zetten, zijn negatieve geluiden over De Wighenerhorst. Er zijn klachten over het sluiten van faciliteiten en het gebruik van recreatiewoningen voor niet-recreatie.
Er mag vanaf 31 oktober 2003 niet meer permanent gewoond worden op recreatieparken, maar het gebeurt nog altijd. 'Mensen kijken wel waar het schip strandt', zegt beheerder van De Wighenhorst Ronald van Enden. Hij baalt van die houding, omdat het onverenigbaar is met de bedoeling van een 'leuk vakantiepark'.

'Handhaven is goed'

Volgens enkele bewoners die er wél permanent mogen wonen (zij hebben daarvoor een speciale vergunning) is het goed dat de politie en de gemeente handhaven, omdat er zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen.
Als voorbeeld noemen zij arbeidsmigranten, uit bijvoorbeeld Polen. Volgens de bewoners veroorzaken zij nog weleens overlast.
Voor zover bekend verliep de actie rustig en werkten bewoners goed mee. Wat er exact is aangetroffen aan misstanden en scheve situaties, dat is nog onbekend.
Iedereen wordt gecontroleerd op Wijchens vakantiepark

In de kou

Mede-beheerder Anja Aalders haalt op haar beurt de situatie van begin dit jaar nog aan. Toen zaten enkele permanente bewoners in de kou door een ruzie vanwege een geschil tussen de beheerders en die bewoners. Die laatsten verenigden zich in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Het conflict tussen het park en de VvE liep zo hoog op dat het gas tijdelijk werd afgesloten. Reden daarvoor is macht: wie heeft het nu écht voor het zeggen op De Wighershorst? De rechter doet daar dit voorjaar uitspraak over.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!