Letterzetter slaat toe in Apeldoorn: 400 fijnsparren tegen de vlakte

APELDOORN - Zo'n 400 fijnsparren in Apeldoorn moeten tegen de vlakte, omdat ze zijn aangetast door een kevertje, de letterzetter. Dat meldt de gemeente Apeldoorn.

De meeste aangetaste bomen staan in het Orderbos en op de begraafplaatsen Heidehof en Soerenseweg. Naar verwachting worden de bomen vanaf volgende week geveld. Bosbeheerders zijn verplicht om nieuwe bomen aan te planten. Dat worden minder klimaatgevoelige soorten als eiken en lindebomen.

Eerder deze maand werden in het Beekhuizer bos bij Rheden ook al een paar honderd fijnsparren gekapt vanwege het insect.

Omroep Gelderland maakte toen deze reportage (tekst gaat verder onder de video):

Droge zomer en zachte winter

Maar ook in de Achterhoek, Drenthe, Brabant en Overijssel zijn al sparrenbossen aangetast. De kever heeft zo kunnen toeslaan door de zeer droge zomer en de zachte winter. De bomen zijn in minder goede conditie en de kever heeft zich ongehinderd kunnen voortplanten, aldus natuurbeheerders.

Bomen die zijn aangevreten door de kever gaan dood. Kappen is noodzakelijk voor de veiligheid en om verdere aantasting van de bossen te voorkomen.

Zie ook: Massale bomenkap door klein kevertje

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Natuur Nieuws
Deel dit artikel: