Monumentje voor kindje dat Hanny nooit zag

HEERDE - Het was vrijdag een bijzondere dag voor Hanny van Olst en haar man Hen. Bijna 50 jaar geleden kwam hun eerste kindje Connie dood ter wereld. Zoals toen nog vaak gebeurde, werd het meisje anoniem begraven op de oude begraafplaats in Heerde. En dat doet moeder Hanny en haar man Hen tot op de dag van vandaag verdriet.

Een gedenkteken, speciaal voor doodgeboren kindjes, biedt troost. Vrijdag werden er twee geplaatst in Heerde, de eerste op die oude begraafplaats en de tweede op de begraafplaats in Wapenveld. Hanny en haar man zijn de eerste bezoekers.

Twee babyvoetjes

Heerde is zeker niet de eerste gemeente met gedenktekens voor doodgeboren kinderen. Op heel veel plaatsen zijn de afgelopen jaren dit soort monumentjes opgericht. Hanny: 'Ik ben wel blij, ja. Hoe dan ook, het gaat erom dat er iets tastbaars komt, dat er erkenning komt.'

Bekijk hieronder de reportage (de tekst gaat verder onder de foto): 

Vorig jaar zomer stapte ze naar de gemeente om te vragen of er een gedenksteentje kon komen. De monumentjes die vrijdag zijn geplaatst zijn zuiltjes gemaakt van Turks basaltsteen met daarop een plexiglas plaatje met twee babyvoetjes. Er staat bewust geen tekst bij, zodat het een gedenkteken is voor iedereen.

Geen foto's van Connie

Hanny van Olst woont al langere tijd in Barneveld, maar komt nog regelmatig in Heerde omdat ze daar een vakantiewoning heeft. Ze bezoekt dan regelmatig de oude begraafplaats.

Hanny: 'Connie is en was mijn eerste kindje. Toen ze werd geboren heb ik haar zelfs niet gezien. Ze is direct meegenomen. Laatst vroeg één van mijn kleinkinderen of ik niet een foto had van Connie, maar die heb ik niet. Dat deed je toen niet, jammer genoeg'. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Heerde Heerde Nieuws
Deel dit artikel: