Nieuws

Groot onderhoud aan Waalbrug begonnen

NIJMEGEN - Ruim 55.000 automobilisten maken dagelijks gebruik van de Waalbrug, maar vanaf vrijdag is alles anders. Door onderhoudswerkzaamheden kan er anderhalf jaar lang maar beperkt verkeer over de brug rijden. Voor vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen is de brug helemaal niet meer toegankelijk tijdens de werkzaamheden.
De 80 jaar oude brug moet opgelapt worden om daar ook in de toekomst vlot en veilig de rivier over te kunnen steken. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en is verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug.

Vervanging betondek

Vanaf vrijdag 06.00 uur is er in beide richtingen één rijstrook beschikbaar voor auto’s en ov-bussen. Dan wordt een begin gemaakt met de voorbereidingen voor het vervangen van het betondek van de brug. Rond 07.30 uur ontstonden vrijdagochtend de eerste files. Zowel Nijmegen in als uit loopt het verkeer vast.
De afgelopen dagen is de brug omgebouwd voor de nieuwe verkeerssituatie. Daarom was de Waalbrug woensdag en donderdag tussen 21.00 en 06.00 uur afgesloten voor autoverkeer in beide richtingen. 
Ruim 55.000 automobilisten maken dagelijks gebruik van de Waalbrug, maar vanaf vrijdag is alles anders. Door onderhoudswerkzaamheden kan er anderhalf jaar lang maar beperkt verkeer over de brug rijden. Voor vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen is de brug helemaal niet meer toegankelijk tijdens de werkzaamheden. © Rijkswaterstaat

Bereikbaarheid punt van zorg

Vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen zullen de komende anderhalf jaar gebruik moeten maken van de omleiding via De Oversteek. Tijdens de vervanging van het betondek rijden automobilisten stad inwaarts over de busbaan. Automobilisten rijden de stad uit over het oostelijke fiets- en voetpad. Fietsers en voetgangers stad uitwaarts krijgen een aparte, veilige ruimte binnen de bogen. De situatie voor fietsers en voetgangers stad inwaarts verandert niet.
Bekijk hieronder de reportage (de tekst gaat verder onder het fragment):
Groot onderhoud aan Waalbrug begonnen
De bereikbaarheid van de stad Nijmegen blijft tijdens de werkzaamheden een belangrijke zorg. De gemeente heeft verschillende kruispunten en wegen in de stad al aangepast voor een situatie met 2x1 rijstroken op de Waalbrug. Daarnaast zetten de gemeente Nijmegen en provincie Gelderland een extra programma SLIMspitsen in, waarbij automobilisten worden gemotiveerd om op andere manieren te reizen.
Tijdens de Vierdaagse wordt niet aan de brug gewerkt en kunnen de wandelaars traditiegetrouw 'gewoon' over de brug lopen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!