Politiek journalist Joost Vullings: 'Eerste Kamer kan wel weg'

Deze woensdag stemmen we indirect óók voor de Eerste Kamer. Wat parlementair journalist Joost Vullings betreft kan de senaat worden afgeschaft, zegt hij in de podcastserie De staat van de senaat.

De Provinciale Statenleden die woensdag worden gekozen, gaan op 27 mei naar de stembus om te stemmen voor de Eerste Kamer. Daarmee zijn de Provinciale Statenverkiezingen getrapte verkiezingen.

Als het ligt aan Joost Vullings, politiek journalist voor EenVandaag en Jinek, gaat het niet langer zo en wordt de Eerste Kamer afgeschaft. 'Eerste Kamerleden hebben de macht om wetten weg te stemmen, maar stemmen vaak hetzelfde als ze in de Tweede Kamer doen', zegt hij.

Het partijbelang

Volgens Vullings komt het vaak voor dat een Eerste Kamerlid een wet kwalitatief niet goed genoeg vindt, 'maar toch voorstemt omdat het partijbelang of het coalitiebelang daarom vraagt. Dat is natuurlijk niet goed, maar ja, het zijn wel politici en die horen ook wel bij een coalitie.'

Afschaffen dus? 'Hoe graag ik hier ook kom, het zou wel weg kunnen. Senatoren zeggen vaak: hier is het debat op hoger niveau, maar dat vinden ze vooral zelf', aldus Vullings. Volgens hem zou een constitutioneel hof de plaats van de Eerste Kamer in kunnen nemen. 

Luister naar de bonusaflevering van De staat van de senaat met politiek verslaggever Joost Vullings:

De podcastserie De staat van de senaat is gemaakt door Omroep Gelderland-journalist Annemieke Schakelaar. Zij verbleef dagenlang in de Eerste Kamer en al haar opnames verwerkte zij in een podcast, een luisterdocumentaire, in vier afleveringen. De staat van de senaat is behalve op deze website ook te vinden in de Omroep Gelderland-app en op podcastapps als Spotify, Apple Podcasts, Stitcher en Player FM. Klik hier voor alle podcasts van Omroep Gelderland.Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: