Nieuws

Ze mogen nog niet, maar dít stemmen scholieren deze verkiezingen

Archieffoto van een scholierenverkiezing
Ze zijn nog te jong om te stemmen, maar áls Gelderse scholieren naar de stembus zouden mogen, dan zou GroenLinks vandaag de grote winnaar worden. Dat blijkt uit de Scholierenverkiezingen van Prodemos. © Omroep Gelderland
Ze zijn nog te jong om te stemmen, maar áls Gelderse scholieren naar de stembus zouden mogen, dan zou GroenLinks vandaag de grote winnaar worden. Dat blijkt uit de Scholierenverkiezingen van Prodemos.
Met iets meer dan 15% van de stemmen, komt GroenLinks als winnaar uit de bus in de provincie Gelderland. De partij wordt op de voet gevolgd door VVD en D66 met beiden zo'n 13% van de bijna 800 stemmen.

PVV levert in

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen vier jaar geleden stemden de meeste Gelderse scholieren nog op de PVV. Maar de partij van Geert Wilders heeft in vier jaar tijd meer dan de helft van de scholierenstemmen verloren en komt nu op de vierde plek uit met iets meer dan 10% van de stemmen.
Forum voor Democratie is een van de nieuwkomers die er vier jaar geleden nog niet bij waren. Met iets meer dan 6% van de stemmen belandt deze partij op een zevende plek.

Gelderland volgt landelijk beeld

In totaal gingen dit jaar 780 Gelderse scholieren voor de Scholierenverkiezingen naar de stembus. Dat zijn er iets minder dan vier jaar geleden, toen ruim 850 stemmen werden uitgebracht.
De Gelderse uitslag komt voor een groot deel overeen met het landelijke resultaat van de Scholierenverkiezingen. Ook daar stond GroenLinks bovenaan de lijst, gevolgd door de VVD.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!