Nieuws

Explosieven opruimen Ede kost bijna 1,9 miljoen

Bouwwerkzaamheden kazerneterrein Ede
De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. In 2014 was de gemeente er nog maar 100.300 euro aan kwijt. De kosten zijn toegenomen vanwege de nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.
EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. In 2014 was de gemeente er nog maar 100.300 euro aan kwijt. De kosten zijn toegenomen vanwege de nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.
door Joukje Beiboer 
Maar liefst 78 keer wordt het opsporen en ruimen van zogenoemde niet-gesprongen explosieven (NGE's) op de voormalige kazernes aan de rand van Ede in de kostenverantwoording genoemd. Er ging vooral veel geld naar het onderzoeken van de terreinen op de aanwezigheid van explosieven, laat de gemeente weten.
'Vanuit de Gemeentewet en de Arbeidsomstandig­hedenwet komt de verplichting van de gemeente voort om de risico's op conventionele explosieven te inventariseren', zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.
In totaal zijn er in Ede 4 bommen gevonden. Hoeveel daarvan op de kazerneterreinen lagen, is niet duidelijk. 

Ontdekken = ruimen

Munitie, granaten of bommen die gevonden werden zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Zolang de explosieven in de bodem zitten en niet aangeraakt worden zijn ze veelal ongevaarlijk, stelt de gemeente op haar website. Maar als ze bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden ontdekt worden, moeten ze geruimd worden.
Daardoor zijn de kosten in Ede ook aanzienlijk. 'Dat de kosten voor 2017 en 2018 zo hoog zijn komt omdat het kazerneterrein volop in ontwikkeling is en er veel grondroeringen plaatsvinden', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Geldpot van het Rijk

De 1,9 miljoen euro aan kosten voor het opsporen en ruimen van explosieven hoeft de gemeente Ede niet alleen te dragen. Er is een geldpot van het Rijk, het gemeentefonds, waar de gemeente aanspraak op kan maken.
Ede zou dan 70 procent van de opruimkosten vergoed krijgen. De raad beslist donderdag of de gemeente daarvoor een verzoek neerlegt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!