Conflict tussen buren in Appeltern leidt tot verziekte sfeer

APPELTERN - Een slepend conflict tussen buren in Appeltern mondde in 2017 uit tot een fysieke confrontatie tussen beiden. De zaak kwam vrijdag voor de rechtbank. De aangeklaagde werd veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk en het betalen van ruim 900 euro.

De aanleiding: de aangeklaagde man werd om de haverklap geconfronteerd met bezwaarprocedures en handhavingsverzoeken door de andere partij. De man was met zijn gezin in het pand aan de Sluissestraat komen wonen om daar zijn bedrijf verder uit te bouwen. Het bleek echter dat de buren al jarenlang procedeerden tegen het bestemmingplan (recreatie) dat op het bewuste perceel ligt.

Vaak werden handhavingsverzoeken en bezwaarschriften terzijde geschoven - het waren er tientallen binnen anderhalf jaar - maar het zorgde er wel voor dat de aangeklaagde op hoge juridische kosten werd gejaagd. Dat zorgde ervoor dat bij de veroordeelde de stoppen op een gegeven moment doorsloegen. Hij beaamde dat ook voor de rechtbank. Het fysieke contact, dat bestond uit enkele rake trappen waardoor het slachtoffer op de grond viel en daarbij letsel opliep, had ook volgens hem niet moeten gebeuren.

Ook de rechter ging niet aan het feit voorbij dat door het conflict de sfeer in de straat behoorlijk verziekt is. Het slachtoffer en zijn vrouw, zij is voor de SP kandidaat voor Provinciale Staten, staan bekend om de vele procedures en bezwaarschriften die zij door de jaren heen ook tegen andere ondernemers uit het dorp hebben ingediend. De rechter riep op tot mediation. De gedaagde vond dat een prima plan: 'Het enige dat ik wil, is rust voor mij en mijn gezin.'

Meer over dit onderwerp:
Gemeente West Maas en Waal Nieuws
Deel dit artikel: