Nieuws

Stembureau-app moet fouten verminderen

Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen. © archief ANP
NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
door Karel de Jong
De stembureau-app is een beveiligde digitale omgeving, waarmee stembureauvoorzitters gemakkelijker hun werk kunnen doen. Zo is er een digitale checklist voor werkzaamheden voorafgaand aan de opening van het stembureau en kan digitaal bekeken worden of stempassen geldig zijn.
Daarnaast is de opkomst gedurende de dag steeds beschikbaar en kan er snel en efficiënt met de centrale organisatie overlegd worden tijdens eventuele problemen. Alle 86 stembureauvoorzitters en hun plaatsvervangers zijn opgeleid in het gebruik van de app.
De handmatige telling van stemmen blijft leidend in het proces. De stembureau-app is ter ondersteuning en verbetering van het proces. Bij een eventuele storing zullen de verkiezingen dan ook gewoon doorgaan op de traditionele manier.
De verkiezingen van woensdag 20 maart zijn voor de provincie en het waterschap.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!