Gelredag 30 maart: De Bastei, Nijmegen

Centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Duik letterlijk het museum in en ga op reis door verleden, heden en toekomst. De Bastei is gevestigd in een middeleeuwse stadstoren. Dwaal door nauwe gangen en vaak onder de grond op zoek naar het rijke verleden van de oudste stad van Nederland.

Aan de Waal ontdek je ook de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier hier stad en natuur verbindt! Passend bij onze oudste stad van Nederland, de drukst bevaren rivier van Europa en de rijke natuur van nationaal landschap de Gelderse Poort slaat De Bastei een brug tussen historie en eigentijdse kwesties.

Vanaf deze week presenteert de Bastei het oudste stadspanorama van Nederland op verrassend nieuwe wijze. Het Nijmeegsch Rondgezicht van Derk Anthony van de Wart is uitvergroot tot 100 maal de originele maat en biedt ons een uniek uitzicht op het 19e-eeuwse landschap. Het Nijmeegsch Rondgezicht is het oudste stadspanorama van Nederland. Derk Anthony van de Wart heeft dit panorama vastgelegd in 1806, vanaf de Belvedère. Het toont de benauwde vestingstad Nijmegen te midden van het grootse en weidse Rivierlandschap.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft kunstenaar Kees Moerbeek de originele etsen uitvergroot en aangevuld met informatie, om zo een helder beeld te geven van het leven in het begin van de 19e eeuw. Beleef dit grootse rondgezicht in de Arkelzaal van De Bastei!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: