Ester geeft elke gliderpiloot een klaproos

WOLFHEZE - Ester van Puijenbroek is gek op poppies, de klaproos die de Britten gebruiken als herdenkingssymbool voor gesneuvelde soldaten. Ze heeft er speldjes van, ze heeft ze op haar auto geplakt en draagt jurken en rokken met afbeeldingen van het bloemetje.

Ze moet er nog flink haar best voor doen, alle gliderpiloten eer bewijzen met een zelf gehaakte klaproos of poppy. Maar vóór september wil ze 'uitgehaakt' zijn om alle 1200 herdenkingsklaprozen een mooie plaats te geven in de regio waar de geallieerden hun zweefvliegtuigen tijdens de Slag om Arnhem aan de grond hebben gezet, én ze is één van de gezichten van de Omroep Gelderland-campagne: 'Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid. Jij toch ook ?'.

Poppies everywhere

Ester van Puijenbroek is gek op poppies, de klaproos die de Britten gebruiken als herdenkingssymbool voor gesneuvelde soldaten. Ze heeft er speldjes van, ze heeft ze op haar auto geplakt en draagt jurken en rokken met afbeeldingen van het bloemetje.

1200 gehaakte ere-bloemen

De partner van Ester is de oprichter en eigenaar van de Glider Collection in Wolfheze. Een museum dat het verhaal vertelt over de luchtlandingen en de rol van de gliders bij de Slag om Arnhem. Na de herdenking in september gaan de 1200 gehaakte bloemetjes in de verkoop. De opbrengst gaat naar het museum. 

Erfenis van de oorlog

Vanaf 25 maart staat in het TV-programma '75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' de ‘erfenis’ van de oorlog centraal. Iedere maandag om 17.20 uur (ieder uur herhaald) persoonlijke verhalen van gewone Gelderlanders. Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

Het Omroep Gelderland-platform '75 jaar vrijheid - op weg naar 2020' wil in het lopende en het komende jaar extra aandacht vestigen op de persoonlijke verhalen van Gelderlanders in de Tweede Wereldoorlog. In een postercampagne staan gewone provincie-genoten symbool voor het vrijheidsgevoel dat het platform wil uitdragen. De posters zijn de komende weken in abri's en reclamezuilen langs de weg te zien. In totaal staan er vijf provinciegenoten stil bij 75 jaar vrijheid.

Omroep Gelderland werkt samen met het vfonds en Provincie Gelderland toe naar de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. 

Omroep Gelderland staat in de septembermaand in het teken van Operatie Market Garden. Iedere maandag worden er oorlogsgerelateerde documentaires uitgezonden en we doen de gehele maand live verslag van verschillende herdenkingsevenementen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!