SP hangt onderbroeken op uit protest in Doetinchem

DOETINCHEM - Leden van de SP-fractie Doetinchem hebben maandagavond onderbroeken met teksten opgehangen bij het gebouw van Laborijn in Doetinchem. Met de actie vraagt de partij aandacht voor de misstanden binnen de sociale dienst.

'Wij willen met deze actie duidelijk maken hoe er met inwoners wordt omgegaan', zegt Hans Boerwinkel van de SP Doetinchem. Op de onderbroeken staan teksten die het ongenoegen van cliënten uiten over de werkwijze van Laborijn.

Tekst gaat verder onder video:

De dienst zou cliënten wantrouwen en tot in detail controleren. Uit klachten van cliënten komt naar voren dat de sociale dienst onderbroeken en tandenborstels telt en mensen kort op de uitkering als er bij de buurvrouw wordt meegegeten.

Onderzoek naar misstanden

De SP-fractie roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze binnen de sociale dienst. Het dagelijks bestuur van Laborijn laat zelf onderzoek doen, maar de SP is van mening dat het dan een slager is die zijn eigen vlees keurt. “Nu heeft alleen de gemeenteraad van Oude IJsselstreek ingestemd met een onderzoek vanuit de raad”, zegt Boerwinkel. “Wij hopen dat Doetinchem dit alsnog wil overwegen en dat Aalten zich ook gaat aansluiten.” Het bestuur van Laborijn heeft raadsleden van de gemeente Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek maandagavond bijgepraat over het eigen onderzoek. 

Jorik Huizinga, de wethouder die namens Doetinchem voorzitter is van het dagelijks bestuur van Laborijn, herhaalt dinsdagochtend dat een onderzoek naar de werkwijze bij Laborijn in opdracht van diezelfde sociale dienst ‘voldoende beeld gaat geven van de werkelijke situatie bij Laborijn’. Hij benadrukt: 'het onderzoek is in opdracht van de gemeente en daarmee deel ik niet helemaal wat de heer Boerwinkel van de SP zegt. Het is namelijk zo dat de wethouders in het dagelijks bestuur van Laborijn in dienst zijn van de gemeente en niet in dienst van Laborijn. Dus het is van belang dat een objectief en onafhankelijk onderzoek plaatsvindt, daar zijn we het volledig over eens, maar wel uitgevoerd door het dagelijks bestuur van Laborijn en ook in opdracht van dat bestuur.'  

'Anoniem melden is wenselijk en van belang'

Huizinga vindt dat 'de gemeente de verantwoordelijkheid heeft om de objectiviteit te waarborgen en dit goed te doen.' Hij geeft het onafhankelijke onderzoeksbureau daarom ook de opdracht om te zorgen dat mensen ook anoniem kunnen melden om het vertrouwen te krijgen. Huizinga: 'Anoniem is zelfs wenselijk en van belang. In de rapportage zal niet bekend worden gemaakt wie precies welk verhaal heeft verteld. Ik vind het vooral van belang om hier van te leren.' Huizinga verwacht nog voor de zomer, in week 23, de rapportage te kunnen afronden.

Jorik Huizinga dinsdagochtend in gesprek met radiopresentator Nieke Hoitink:

Zie ook'Ja, fouten gemaakt, maar bij Laborijn werken ook mensen met hart voor de cliënten'

 

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem REGIO8 Doetinchem Nieuws
Deel dit artikel: