Extra maatregelen op snelweg en spoor vanwege aanslag Utrecht

BEESD - Vanwege de aanslag in een tram in Utrecht is de politie extra alert op uitvalswegen vanuit de stad, zoals op de A2 naar het zuiden, door Gelderland richting Brabant. Daar is meer politie op de been bij de op- en afritten.

Een persoon opende maandagmorgen het vuur op reizigers die in een tram zaten in Utrecht, op het 24 Oktoberplein. Hulpdiensten gingen massaal naar de plaats van het incident. Er zijn drie doden en vijf gewonden. Vlak voor 18.30 uur werd bekend dat de verdachte van de aanslag is aangehouden.

Rond Beesd, bij de afrit Geldermalsen, staat een politiebusje in de berm. Bij knooppunt Deil staan eveneens twee busjes. Ook de A27 naar Breda wordt meer in de gaten gehouden dan normaal. De Duitse politie is extra alert aan de grens. 

Een woordvoerder van de politie West-Brabant zegt: 'We staat met veel auto's op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties.'

(tekst gaat verder onder de video)

Politie ook actief bij spoor en aan grens 

Ook politie aan de Duitse grens is aan beide zijden actief en alert. Bij Zevenaar staan meerdere zwaarbewapende agenten. 

De tekst loopt door onder de foto: 

Station Emmerich. Foto: Bernd-Jan Bulsink

De NS zegt dat ook zij aanvullende veiligheidsmaatregelen neemt, maar geeft omwille van de veiligheid niet prijs wat die maatregelen zijn. 

In Rotterdam worden moskeeën, in het licht van de recente terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland, extra in de gaten gehouden. In Utrecht zijn de gebedshuizen rondom de plek uit voorzorg geëvacueerd. 

De voorzitter van de Arnhemse Türkiyem Moskee laat weten: 'We nemen niet direct extra veiligheidsmaatregelen. We zijn we extra alert en hebben we overleg met de veiligheidsdiensten.

De moskee is gewoon open, er is vooralsnog geen reden om die te sluiten.

Extra maatregelen? 

Politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht. De politie meldt dat in de publieksruimten van de bureaus bewapende politieagenten aanwezig zijn.

Burgemeester Marcouch van Arnhem reageert op de aanslag: 'Afschuwelijke berichten uit Utrecht. We leven mee met de slachtoffers en hun naasten. We zijn alert en waakzaam maar er is op dit moment geen aanleiding voor extra maatregelen in onze stad.' 

In Nijmegen is de politie 'alert en aanwezig', laat een voorlichter weten. De gemeente heeft nauw contact met de politie en zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. 

In Apeldoorn zijn preventief zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. Er is geen aanleiding om de dreigingssituatie aan te passen. De lijnen tussen gemeente en politie zijn kort, vertelt een woordvoerder. 

Leerlingen in Culemborg langer op school

Scholen in Culemborg hebben vanwege de aanslag in Utrecht hun leerlingen langer op school gehouden. De scholen hebben veel leerlingen uit de regio Utrecht. 

De ORS Lek en Linge liet leerlingen alleen vertrekken met toestemming van hun ouders. Het KWC blijft tot 18.00 uur open zodat leerlingen uit de omgeving van Utrecht opgehaald kunnen worden. 

Lees het laatste nieuws over de aanslag in Utrecht in het liveblog van de NOS

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: