Kamervragen over verlies Gelderse miljoenen voor zorg

ARNHEM - Gelderland loopt tientallen miljoenen voor zorg mis, volgens een nieuw rekenmodel van het Rijk. Dit maakte Omroep Gelderland vrijdag bekend. Deze miljoenen komen voor een groot deel in de Randstad terecht. 'Principieel onjuist' en 'onrechtvaardig', vindt Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA).

door Huibert Veth

Volgens Kerstens worden gemeentes 'gestraft' voor het hebben van zorginstellingen. 'Het model kijkt naar allerlei factoren, maar niet naar het feit dat sommige gemeenten meer zorginstellingen binnen hun grenzen hebben dan andere. In die instellingen zitten mensen die zorg nodig hebben. Deze gemeentes hebben dus een relatief grote groep mensen met hoge kosten. Daar houdt het model te weinig rekening mee.'

Het Arnhemse Kamerlid heeft daarom vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).

'Paard achter de wagen'

'Je kunt, om het simpel te zeggen, als gemeente maar beter niet dergelijke instellingen hebben. Dan maak je ook de daarmee gepaard gaande kosten niet', vervolgt Kerstens. 'Het model spant dus het paard achter de wagen. Daar worden in eerste instantie de desbetreffende gemeentes de dupe van, maar uiteindelijk natuurlijk hun inwoners. Als gemeentes binnen de zorg moeten bezuinigen ondervinden de meest kwetsbare inwoners daar het meeste last van.'

'On hold'

Kerstens wil van de minister weten of zij deze situatie herkent en of zij bereid is de invoering van het model voorlopig 'on hold' te zetten. Ook wil hij weten of de toegang tot goede zorg gegarandeerd blijft en of de minister bereid is extra geld uit te trekken voor zorg richting gemeentes.

Voor de beantwoording van de vragen heeft de minister maximaal drie weken de tijd. Tijdens een debat van aankomende donderdag met minister Ollongren zal Kerstens het onderwerp al aan de orde stellen.

Zie ook: Tientallen miljoenen minder voor zorg in Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: