Grote landelijke pensioenactie: bussen vol actievoerders naar Arnhem

ARNHEM - De hele dag door kun je er niet omheen in Gelderland. De vakbonden FNV, CNV en VCP komen in actie voor hun pensioen. Niet alleen NS-medewerkers leggen het werk neer. Ook door de politie, brandweer, douane, defensie en ambulancediensten wordt gestaakt. In Arnhem is vanmiddag bovendien een grote manifestatie voor 1500 actievoerders.

De politiebonden hebben de langzaamaanactie op de snelwegen afgeblazen in verband met de schietpartij in Utrecht. In Den Haag zou vanmiddag een grote landelijke demonstratie worden gehouden. Die is afgelast vanwege het schietincident.
De actievoerder willen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar, zodat mensen met zwaar werk gezond hun pensioen kunnen halen. In het kader van de actie voerde een deel van het NS-personeel actie tussen 06.00 uur en 7.06 uur. Daardoor reden de meeste treinen niet. De NS verwacht dat door de staking de hele dag nog problemen op het spoor kunnen voorkomen.

Zie ook: Geen treinen door staking NS voor pensioenen

Colonne op A1

Het advies was dan ook om thuis te gaan werken, indien mogelijk. Wie uitweek naar de weg, kwam daar vanochtend op sommige plekken ook bedrogen uit. In Gelderland kon je achter een colonne van de politie en brandweer terechtkomen op de A1.

Zij rijden met de symbolische snelheid van 66 kilometer richting het Malieveld in Den Haag, waar een grote demonstratie zou plaatsvinden. Inmiddels is die afgelast vanwege de schietpartij in Utrecht.

Manifestatie in Arnhem

Ook in onze provincie komen actievoerders samen. Dat gebeurt in Arnhem, waar in totaal 24 bussen vol werknemers worden verwacht. 'Van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een manifestatie op de Markt. Er komen mensen uit Overijssel en Gelderland deze kant op', zegt Coby Adema, regiocoördinator van de FNV.

Er komen onder meer twee bussen met werknemers van Slachthuis Vion in Groenlo. Zij werken nog tot 12.00 uur en stappen dan de bus in om actie te voeren in Arnhem. 'Daar spreken vertegenwoordigers van verschillende sectoren over de gevolgen van langer doorwerken', kleurt Adema het programma in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: