Nieuws

Weinig animo voor actiebus onderwijsstaking Den Haag

Eigen foto
Er is vrijdag weer gestaakt in het onderwijs. Tienduizenden onderwijzers en studenten stonden op een modderig Malieveld in Den Haag te demonstreren. Het was voor het eerst dat onderwijspersoneel van alle niveaus tegelijk het werk neerlegde.
NIJMEGEN - Er is vrijdag weer gestaakt in het onderwijs. Tienduizenden onderwijzers en studenten stonden op een modderig Malieveld in Den Haag te demonstreren. Het was voor het eerst dat onderwijspersoneel van alle niveaus tegelijk het werk neerlegde.
Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen schaamden studenten en docenten zich een beetje. Slechts 19 demonstranten kwamen vrijdagochtend opdagen om met de speciale actiebus naar het Malieveld af te reizen. 
De actievoerders probeerden zelfs nog studenten die met de trein naar Den Haag wilden over te halen om toch vooral nog met de actiebus mee te gaan.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
onderwijsstaking

'Je hoopt op tienduizend man'

'Je hoopt altijd wel dat je met tienduizend man vanuit Nijmegen naar Den Haag gaat,' zegt Miranda van de Burgt van de studentenvakbond Akku. 'Maar dat is niet realistisch.' De stakingsleidster denkt dat de lage opkomst komt door de hoge werkdruk in het onderwijs. En juist tegen die werkdruk wordt vrijdag gedemonstreerd.
'Zowel studenten als studenten zijn ontzettend druk. Ze gebruiken deze dag ook om bij te werken, terwijl wij denken: ga staken, laat van je horen. Het is hard nodig.'
De studenten voerden ook actie tegen het studiefinancieringsstelsel. 'Er zou ook geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs. Dat is niet gebeurd. Er komen alleen maar meer bezuinigingen.'

Tienduizenden betogers

Op het Malieveld in Den Haag stonden uiteindelijk tienduizenden leraren te demonstreren voor minder werkdruk en meer salaris. De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de politie schatten dat er zo'n 35.000 tot 40.000 betogers aanwezig waren. De demonstranten eisen 4 miljard euro voor heel het onderwijs, van basisscholen tot en met de universiteiten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!