Treinverkeer even plat door staking NS voor pensioenen

ARNHEM - Als onderdeel van een grote landelijke pensioenactie, reden er maandagochtend in een groot deel van Gelderland geen treinen. Tussen 6.00 en 7.06 uur legden veel NS-medewerkers het werk neer. Dat deden ze onder meer op station Arnhem. Reizigers moeten ook de rest van de dag nog rekening houden met flinke vertragingen.

Niet alleen NS-medewerkers leggen het werk neer. Ook de politie, brandweer, douane, defensie en ambulancediensten komen naar het Malieveld in Den Haag. In Arnhem is maandagmiddag bovendien een grote manifestatie voor 1500 stakers.

De dienstregeling is om 7.06 uur hervat, maar de eerste treinen vertrokken pas na 7.30 uur. 'Als de dienstregeling wordt opgestart betekent dat niet dat de treinen meteen weer gaan rijden. Zo moet de conducteur nog naar zijn trein en een aantal veiligheidsprocedures doorlopen, waardoor het allemaal wat langer duurt', legt een woordvoerder van de NS uit.

Tekst gaat verder onder de reportage

Nog de hele dag kans op vertraging

Naar verwachting kunnen reizigers nog de hele dag last hebben van de werkonderbreking. Op de stations waar de acties plaatsvonden, onder meer in Arnhem dus, reden de treinen voor 6.00 uur overigens ook niet.

Pensioen vanaf 66 jaar

NS-medewerkers willen een pensioen vanaf 66 jaar, daarom duurde de staking maandag symbolisch 66 minuten. Zo vlak voor de verkiezingen is het moment van de staking niet geheel toevallig gekozen. Toch hopen medewerkers dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Arnhem Centraal. Foto: Omroep Gelderland

'Dit gaat iedereen aan. Het gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen, niet alleen voor medewerkers van de NS', legt Remko Mast namens vakbond FNV aan. Naast die bond doen ook de CNV en VVMC mee aan de acties, die de hele dag door in verschillende sectoren in Nederland plaats gaan vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: