Minder hennepkwekerijen opgerold, door creatieve daders en daling aantal meldingen

Vorig jaar zijn minder hennepkwekerijen ontdekt dan in 2017. In 2018 werden in Gelderland 281 hennepkwekerijen opgerold, in 2017 waren dat er nog 316, blijkt uit gegevens van netbeheerder Liander. Monteurs van Liander komen in actie als de politie een hennepkwekerij heeft vrijgegeven.

De meeste hennepkwekerijen zijn in Gelderland opgerold in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. Donderdagochtend ontstond nog brand in een pand in Velp, waar een hennepkwekerij in bleek te zitten.

Zie ook: Hennepkwekerij ontdekt na brand bij garagebedrijf in Velp

Het aantal hennepkwekerijen dat wordt ontdekt, loopt al een paar jaar terug. Dat is volgens de netbeheerder deels omdat daders creatiever worden en ook omdat mensen minder meldingen doen van een hennepkwekerij.

Amateuristisch

Als een hennepkwekerij wordt ontdekt, probeert Liander de gestolen energie te verhalen bij de daders. In driekwart van de gevallen lukt dat niet. Als de schade niet wordt verhaald, maakt Liander de energietarieven duurder en krijgen consumenten de rekening. 

Tekst gaat verder onder de video.

De netbeheerder waarschuwt dat de elektriciteit voor hennepkwekerijen vaak amateuristisch in elkaar zit. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld voor omwonenden.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Heteren Politie Nieuws
Deel dit artikel: