Nieuws

Verhuizing gaat plotseling niet door: raad Wijchen eist oplossing voor zorginstelling

Zorginstelling Waalzorg
Wethouder Nick Derks moet een op zoek naar een goede plek voor de bewoners van zorginstelling Waalzorg. Dat vinden alle fracties van de Wijchense gemeenteraad. De mensen met een verstandelijke beperking leven in grote onzekerheid. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Wethouder Nick Derks moet een op zoek naar een goede plek voor de bewoners van zorginstelling Waalzorg. Dat vinden alle fracties van de Wijchense gemeenteraad. De mensen met een verstandelijke beperking leven in grote onzekerheid.
Donderdagavond praten de raadsleden tijdens een commissievergadering met elkaar en het college over het probleem dat is ontstaan. Wethouder Nick Derks moet dan tekst en uitleg geven. Alle fracties waren eerder bij een informatie-avond die door Waalzorg belegd was. Reden: de verhuizing vanuit de huurhuizen waar ze nu zitten naar een nieuwbouwlocatie in Alverna lijkt ineens onmogelijk.

Tip van de gemeente zelf

De zorginstelling van de schoonzussen De Waal wil groeien door toegenomen vraag en moderniseren voor betere zorg. Toenmalig wethouder Rob Engels tipte de instelling vier jaar geleden over een stuk grond in de buurt waar dat kan. Gemeente heeft de zorginstelling vervolgens geholpen met de plannen, onder meer door grond aan te kopen om nieuwbouw in de kern van Alverna mogelijk te maken, niet ver van waar Waalzorg nu onderdak biedt aan 32 mensen met een verstandelijke beperking.
Dat zouden er in de nieuwbouw 54 worden. Er ligt een voorlopig koopcontract en dit kwartaal zou begonnen worden aan het realiseren van de nieuwbouw. Maar toen kwam er in januari een telefoontje van de gemeente Wijchen. De stekker werd uit het hele plan getrokken.
Burgemeester en wethouders vinden de zorginstelling bij nader inzien toch te groot en zijn bang dat meer gehandicapten de gemeente teveel geld gaan kosten. Het college bouwt nu liever woningen op de plek van de oude Antoniusschool in Alverna. Dat is goed voor de leefbaarheid in het dorp, is het idee.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)  
Gemeenteraad Wijchen: wethouder moet oplossing zoeken voor zorginstelling

Boosheid, verbijstering, verdriet en teleurstelling

Het nieuws sloeg in als een bom bij de uitbater van de zorginstelling, ouders en de verstandelijk beperkte bewoners. Vier jaar lang hadden ze uitgekeken naar een verhuizing. Die gaat nu op de valreep plots niet door. Boosheid, verbijstering, verdriet en teleurstelling vechten om voorrang. 'Het kan zo zijn dat je denkt we slaan een andere weg in - dat verdient echt niet de schoonheidsprijs - daar zijn we het ook wel over eens, maar los het op', zegt raadslid Karin Hoogteijling van het CDA.
'In het kader van Iedereen doet mee, in het kader van goed bestuur, betrouwbaar bestuur moeten wij deze mensen iets bieden. En dat is de opdracht die we de wethouder geven', motiveert Hoogteijling te unaniem door de raad gedragen motie. 'Het is te makkelijk om te zeggen: we zien het toch niet meer zitten en we hebben een ander plan voor die locatie dus we stoppen nu met alle onderhandelingen. Dat is te makkelijk.
Wethouder Derks laat via een woordvoerder weten nog niet te willen reageren. Reden is dat de motie die hem opdraagt een oplossing te vinden nog niet is ingediend.

Typemachientje

De raad is ook niet te spreken over de manier waarop ze nu als volksvertegenwoordigers bij de kwestie betrokken raken. Hoogteijling: 'Oprechte verbazing. Waarom wij pas in dit stadium hierover geïnformeerd en moeten die schoonzussen bij ons aan de bel trekken en een eigen organisatiebijeenkomst organiseren?'
'Er is zelfs al sprake van een voorlopig koopcontract en daar is dan met een typemachine bij getikt hier kunnen geen rechten aan ontleend worden', gaat het CDA-raadslid verder over dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient. 'Dan denk ik: nou ja, sorry hoor, er is nog altijd het burgerlijk wetboek. Daarin is gewoon vastgelegd hoe wij met dit soort juridische kwesties omgaan. Daar kun je niet eigenhandig zeggen met een typemachientje: ik tik er nog een regeltje bij. Zo werkt het niet. Want daarvoor is een koopovereenkomst nou eenmaal ontworpen'.

Zie ook: