Harde wind teistert Gelderland, veel schademeldingen

Flinke windstoten teisterden Gelderland zaterdagmiddag korte tijd. Het KNMI gaf daarom code geel af. De waarschuwing geldt tot 18.00 uur. Op de Ginkelse Heide bij Ede dreigden rukwinden een tent omver te blazen. Ook elders waren veel meldingen van overlast.

Rond 15.30 uur ging het op meerdere plekken in de provincie even flink tekeer. Tijdens de lammetjesdag op de Ginkelse Heide bij Ede werd een tent met circa 30 bezoekers ontruimd. Die moesten naast de schaapskooi schuilen. Onder de bezoekers waren veel kinderen. Door de bevestiging van extra scheerlijnen hield de tent het uiteindelijk.  

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De tent op de Ginkelse Heide bij Ede - Foto: Omroep Gelderland

Ook uit onder meer Wageningen, Elst, Lunteren, Nunspeet en veel andere plaatsen kwamen meldingen van stormschade. De hulpdiensten gingen aan de slag om onder meer omgevallen bomen op te ruimen en schade aan daken te inspecteren. In Elst waaiden zonnepanelen van het dak van een bedrijfspand en liep het dak van bouwketen Gamma schade op. In Gendt viel een metershoog reclamebord om. In Ermelo ging een enorme boom omver. Het gevaarte belandde tegen een rijtjeswoning.

'Heftig'

Volgens MeteoGroup werd er in Wageningen een windstoot gemeten van 104 kilometer per uur. In Dordrecht werd zelfs 126 kilometer per uur gemeten. 'Zo heftig is het sinds de januaristorm van vorig jaar niet meer geweest', meldt de meteodienst.

Geen treinen

Tussen Arnhem en Ede reden zaterdagmiddag geen treinen, meldt de NS. Er lagen takken op het spoor bij Oosterbeek. De versperring was rond 16.50 verholpen.

Bij Barneveld zat er iets te te veel beweging in een paal met daarop een reclame-uiting. Om te voorkomen dat de boel naar beneden kwamen, moesten monteurs in de harde wind de hoogte in.

 

Ooievaar

In Wamel bleek een ooievaar niet bestand tegen een harde windvlaag. Het dier kukelde uit een nest. Dat was live te zien op de beelden van BuitenGewoon. De ooievaar lijkt het zonder veerscheuren te hebben overleefd.

Eerder code geel

Eerder deze week gaf het KNMI ook al twee keer code geel af vanwege stormachtig weer. In de Tooropstraat in Nijmegen waaide maandag een enorme steiger om. De stellage lag daarna over een lengte van 100 meter op de weg.

Zie ook: Steiger van 100 meter valt om in Nijmegen: 'Ik schrok me helemaal kapot, dit is wel heel absurd'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Weer Nieuws
Deel dit artikel: