Afrika Museum geeft roofkunst terug

BERG EN DAL - Het Afrika Museum in Berg en Dal geeft roofkunst terug aan landen van herkomst. Dit gebeurt onder de vlag van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) waar het Afrika Museum deel van uitmaakt. Ook het Tropenmuseum in Amsterdam en het Leidse Museum Volkenkunde vallen daaronder.

Om hoeveel kunst het gaat in Berg en Dal is onduidelijk. NMVW-directeur Stijn Schoonderwoerd zegt tegen de NOS: 'Van onze collectie is zo'n beetje de helft verbonden met het koloniale verleden, en van die koloniale collectie is heel moeilijk te zeggen of het roofkunst betreft.'

Actief op zoek

De museumkoepel wacht niet op claims, maar gaat actief op zoek in zijn eigen collecties naar objecten die voor teruggave in aanmerking komen.

Het NMVW ontstond in 2014 ontstaan uit een fusie tussen de drie musea en bezit 375.000 voorwerpen, waaronder sommige van honderden jaren oud. Het grootste deel komt uit Indonesië.

Op 14 december 2017 maakte Omroep Gelderland deze uitzending over het Afrika Museum.

In het museum in Berg en Dal zijn onder meer Afrikaanse sieraden te zien, wapens, vruchtbaarheidspoppen en liefdesbrieven.

Zie ook: de website van het Afrika Museum

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Berg en Dal Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: