Nieuws

Gemeente moet financiële problemen inwoners niet verergeren, vindt groot deel raad Arnhem

Inwoners van Arnhem kunnen verder in de financiële problemen komen door boetes en aanmaningen van de gemeente. Ook zou er een te groot beslag op het inkomen worden gelegd. Zeven Arnhemse partijen willen hier een einde aan maken en dienen een voorstel in. © Pexels
ARNHEM - Inwoners van Arnhem kunnen verder in de financiële problemen komen door boetes en aanmaningen van de gemeente. Ook zou er een te groot beslag op het inkomen worden gelegd. Zeven Arnhemse partijen willen hier een einde aan maken en dienen een voorstel in.
door Huibert Veth
De overheid is vaak de belangrijkste schuldeiser bij burgers die in de financiële problemen zitten. De stapeling van bijkomende boetes en aanmaningskosten is onwenselijk en hebben geen effect als mensen simpelweg niet kunnen betalen. Dit constateren D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, Denk Verenigd Arnhem, SP en VVD in de Arnhemse gemeenteraad die gezamenlijk een motie indienen om hier verandering in te brengen.

Schuldhulpverlening accepteren

Als inwoners met problematische schulden bereid zijn om schuldhulpverlening te accepteren mag de gemeente volgens de motie geen extra kosten opleggen bij betalingsachterstanden. Ook moet het deel van het inkomen waar geen beslag op gelegd mag worden omhoog naar 95 procent van de bijstandsnorm. Nu hanteert de gemeente hier nog 90 procent of 92,5 procent van de bijstandsnorm voor.
De partijen willen dat de gemeente met andere grote schuldeisers als zorgverzekeraars, energieleveranciers en woningcorporaties in gesprek gaat om boetestapeling te voorkomen. Dit kunnen ze doen door brieven in eenvoudig Nederlands te sturen, vroegtijdig persoonlijk contact te leggen en een betalingsregeling aan te bieden.

'Noodkreet voorkomen'

'We willen voorkomen dat de vraag om hulp een enorme noodkreet wordt', zegt raadslid Marie José Navis (GroenLinks) die het voorstel mede indient. 'Passende en toegankelijke hulpverlening moet daarbij het uitgangspunt zijn voor de komende jaren. Grote aanbieders hebben daarbij ook een maatschappelijke opdracht.'
Over de motie zal waarschijnlijk eind deze maand een besluit genomen gaan worden. Aangezien de indienende partijen een ruime meerderheid hebben, lijkt het erop dat deze het zal gaan halen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!