Nieuws

Hoge temperaturen en nattigheid: paddentrek begint

ELLECOM - De temperatuur was al hoog genoeg, maar nu het inmiddels een paar dagen flink regent, kunnen veel vrijwilligers de handen weer uit de mouwen steken. Duizenden padden trekken in deze omstandigheden weer naar hun paringsgebieden. En om ze veilig de weg over te krijgen, worden ze traditiegetrouw een handje geholpen.
De Middachterallee in Ellecom is één van de plekken in Gelderland waar de padden geholpen moeten worden bij het oversteken. Langs de weg is een lang hek geplaatst.
Elke ochtend en avond worden de emmers nagekeken of er padden in zitten. Het overzetten van de kikkers is volgens ecoloog en vrijwilliger Marko Sinke meer dan nodig.
Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)
Hoge temperaturen en nattigheid: paddentrek begint

Honderden dode padden

Jaren geleden telde hij op een avond eens hoeveel dode padden hij aantrof op de weg, want de beesten werden daar toen nog niet geholpen met het oversteken. De ecoloog vond meer dan 200 dode padden.
Dankzij Sinke en andere vrijwilligers gaat het er tegenwoordig anders aan toe. Het vergt wel heel veel werk om het lange hek dagelijks te controleren.
Verslaggever Hans de Herdt hielp maandagavond een handje mee, maar hij had pech want er waren op dat moment maar weinig padden:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!