Nieuws

Vanaf 12 jaar onderwerpen op de politieke agenda zetten in Arnhem?

Het stadhuis in Arnhem.
Vanaf 12 jaar met 50 handtekeningen een onderwerp op de Arnhemse politieke agenda zetten. Een voorstel van D66, GroenLinks en Arnhem Centraal moet dat mogelijk maken. De partijen willen hiermee de betrokkenheid van burgers en jongeren bij de politiek vergroten. © Google Street View
ARNHEM - Vanaf 12 jaar met 50 handtekeningen een onderwerp op de Arnhemse politieke agenda zetten. Een voorstel van D66, GroenLinks en Arnhem Centraal moet dat mogelijk maken. De partijen willen hiermee de betrokkenheid van burgers en jongeren bij de politiek vergroten.
door Huibert Veth
De mogelijkheid voor een burgerinitiatief bestond al. Hierbij moeten inwoners een concreet voorstel doen en zijn er 100 handtekeningen nodig. Met de voorgestelde burgeragendering wordt een onderwerp op de politieke agenda geplaatst zonder dat burgers daarbij een voorstel hoeven te doen.
Politici moeten dan over het onderwerp in debat. Indienende burgers mogen vooraf uitleggen waarom ze het onderwerp op de agenda hebben gezet. Dit zou al met 50 handtekeningen mogelijk moeten worden. De minimumleeftijd voor beide varianten willen de partijen verlagen naar 12 jaar. Nu is dit nog 16 jaar.
Onderwerpen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de gemeenteraad er niet korter dan twee jaar geleden een besluit over hebben genomen en moet het gaan over zaken waar de gemeenteraad bevoegd voor is. De komende periode zal er een besluit genomen worden over het voorstel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!