Wat valt er te kiezen bij de waterschapsverkiezingen?

TIEL - Iedereen wil veilig wonen voor het water. Water moet niet vervuild zijn. De bodem moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. De manier waarop je dit wil bereiken, daar zijn keuzes in te maken.

Binnen het bestuur van het waterschap zijn keuzes te maken tussen verschillende belangen, zegt Hennie Roorda van Water Natuurlijk Rivierenland. Samen met lijsttrekker Henk Driessen van het CDA Rivierenland wil ze uitleggen dat er bij de verkiezingen op 20 maart ook echt iets te kiezen valt. Roorda vindt de invloed van de agrariërs veel te groot binnen de waterschappen. Boeren hebben een aantal vaste zetels binnen het bestuur van het waterschap. Geborgde zetels heet dat.

De tekst loopt door onder de video.

Van oudsher was een waterschap ook echt een boerenorganisatie. De boeren hebben grote belangen, bijvoorbeeld bij schoon oppervlaktewater en een goed werkbare stand van het grondwater. Maar Roorda vindt dat zeker met de klimaatverandering de belangen van de mensen in de steden groeien. Bovendien betalen de mensen in de stad verreweg het meest aan het waterschap. Dit jaar bedraagt de begroting van alleen al het waterschap Rivierenland 440 miljoen euro. Dat moet worden opgebracht via de waterschapsbelasting.

CDA'er Driessen kan een heel eind met Roorda meegaan, maar het CDA wil de belangen van de boeren sterk laten meewegen. Het gaat volgens Driessen om grote economische belangen voor de boeren.

De natuur heeft ook belangen

Roorda vindt dat er niet alleen naar het geld gekeken moet worden, maar ook naar de kwaliteit van het beleid. Bijvoorbeeld als het gaat om de natuur. Volgens Roorda kan bijvoorbeeld het maaien van dijken op een verantwoordere manier gebeuren. Op veel plekken zijn het de agrariërs die op dijkvakken intekenen en maaien om zoveel mogelijk hooi binnen te halen. Als je dit slimmer doet, zoals op stukken dijk in de Ooijpolder, kun je volgens Roorda veel meer soorten bloemen laten groeien en dat is beter voor de biodiversiteit.

Ook voor het CDA is natuur een belangrijk thema, zegt Henk Driessen. Maar ook het belang van de boeren telt zwaar. Naast Het CDA en Water Natuurlijk Rivierenland zijn er uiteraard meer partijen om uit te kiezen bij de drie waterschappen in Gelderland. Om een goede keuze te kunnen maken op 20 maart is er een stemwijzer voor de waterschapsverkiezing.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!