Nieuws

Kijken: luchtbeelden van brand bij afvalbedrijf in Wilp

WILP - De brandweer is klaar met blussen bij afvalverwerker Attero in Wilp. Eerder waren op zondagochtend er nog vlammen en rook te zien. De brandweer waarschuwt voor stankoverlast.
Het vuur brak zaterdagavond rond 21.00 uur uit in een berg afval, vermoedelijk door broei. Dikke zwarte rookwolken trokken over de omgeving. In een NL Alert kregen mensen het advies om ramen en deuren te sluiten en eventuele ventilatie uit te zetten. 
Bekijk hier beelden die een drone zondagochtend maakte van de nog steeds woedende brand
Kijken: luchtbeelden van brand bij afvalbedrijf in Wilp

Blussen met zand

Hulpdiensten rukten flink uit, met onder meer korpsen uit Apeldoorn, Voorst en Deventer. De brandweer Twente was aanwezig met een drone om de brand van bovenaf te bekijken. De brandweer gebruikte onder meer zand om het vuur te doven. De vrees was dat blussen met water zou leiden tot verontreiniging van de omgeving.
Rond 03.10 was de brand onder controle. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waren vervolgens nog wel uren zoet met nablussen. Er kwam nog flink wat rook vrij, die onder meer het zicht op de snelweg A1 hinderde. Zondag rond 10.30 uur was brandweer helemaal met klaar met blussen en gingen alle wagens retour naar de kazerne  
(tekst gaat verder onder de video)
Beelden van zaterdagavond, toen de vlammen metershoog kwamen

Stankoverlast en advies

Volgens de veiligheidsregio zal er nog een tijdje sprake zijn van stankoverlast. 'Het brandende afval bestaat uit van-alles-en-nog-wat, inclusief plastic en verpakkingsmateriaal', zegt een woordvoerder. In een gebied rondom de brand zijn roetdeeltjes terecht gekomen. Mensen krijgen het advies geen gewassen uit de tuin te eten als er zichtbare roetdeeltjes op zitten. Bladgroente als boerenkool is beter te vermijden. Gewassen uit kassen waarvan de ramen dicht waren, zijn gewoon te eten.
Grote brokstukken zijn te verwijderen door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval bij de gemeente. Mensen krijgen verder het advies speelplekken te inspecteren op roetdeeltjes. Dat geldt ook voor zandbakken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!