Liveblog (gesloten): brandweer gebruikt zand om brand Wilp te blussen

WILP - Bij afvalverwerker Attero in Wilp woedt zaterdagavond een grote brand. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Er komt veel rook vrij. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

03:10 Volgens Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland is de brand is nog niet uit. De komende uren is de brandweer nog druk bezig. De rook neemt af, de overlast van de stank blijft nog even. Hiermee sluiten we de berichtgeving op het liveblog. 

03:00 De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland meldt op twitter dat de band onder controle is. Wel zal er nog een tijd stankoverlast zijn. In een gebied rondom de brand zijn roetdeeltjes terecht gekomen. T.a.v. deze roetdeeltjes geldt het volgende advies: 

- Eet geen gewassen uit de tuin waar zichtbare roetdeeltjes op zitten.
- Eet liever geen bladgroente zoals boerenkool.
- Controleer weilanden op grote brokken depositie en verwijder die zoveel mogelijk 

- Grote brokstukken verwijderen door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval bij uw gemeente - Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden kunnen gewoon worden genuttigd

- Inspecteer speelplekken. Roetneerslag op speeltoestellen kan met warm water & zeep worden verwijderd. - Ook kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag v/h zand in de zandbak verwijderen en vervangen door schoon zand.

23.17 Het is niet de eerste keer dat er brand is bij Attero in Wilp. Nog geen jaar geleden, op 15 mei 2018, was het ook al raak. Toen meldde de brandweer bovendien dat er 'vaker brand ontstaat' bij het afvalbedrijf.

23.14 De verwachting is dat de bluswerkzaamheden nog wel een tijdje duren. Over de oorzaak valt nog steeds niets te zeggen, aldus de brandweer.

23.07 Volgens een woordvoerder zijn tientallen brandweerlieden ingezet om de brand te bestrijden. Medewerkers van Attero, de milieudienst en Rijkswaterstaat zijn ook ter plaatse. De brandweer blust niet grootschalig met water te voorkomen dat de omgeving besmet raakt met vervuild bluswater.

22.59 De brandweer gebruikt zand om de brand effectief te kunnen blussen, meldt de veiligheidsregio op twitter. Met een watergordijn wordt geprobeerd om de hoeveelheid rook te verminderen

22.53 Nieuwe beelden zijn binnen. Daarop zijn de vlammen te zien, plus brandweervoertuigen die komen aanrijden. Ook staan veel mensen te kijken.

22.48 De brandweer Twente is ook aanwezig en zet onder meer een drone in voor luchtbeelden.

22.40 De bluswerkzaamheden zijn nog steeds in volle gang, meldt een brandweerwoordvoerder. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

22.25 De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat de brandweer druk bezig is met het blussen van de brand. Hierbij worden ook shovels ingezet. De wind hindert het bluswerk. Meetploegen kijken of er sprake is van schadelijke stoffen. De oproep is nog steeds om ramen en deuren gesloten te houden.

22.10 Videobeelden van de brand. Volgens een videocorrespondent zijn de beelden lastig te maken omdat het ter plaatse erg donker is.

22.05 De vestiging van Attero in Wilp is 75 hectare groot. Op het terrein wordt per jaar 225.000 ton gft-afval verwerkt tot onder meer compost en energie.

22.00 De brand zou woeden in een berg afval in een sorteerhal. De vlammen slaan metershoog uit het dak, meldt een videocorrespondent ter plaatse. Er zijn dikke rookwolken zichtbaar.

21.51 Tot in Zutphen is een brandlucht te ruiken, melden mensen op social media.

21.50 Beelden van hulpdiensten onderweg naar Wilp.

21.45 Ook de brandweer van Deventer is opgetrommeld om het vuur te bestrijden.

21.41 Attero haalt naar eigen zeggen energie en nieuwe grondstoffen uit afval. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 3,5 miljoen ton afvalstoffen.

21.39 Omwonenden krijgen het advies ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar Grip 1, het hoogte niveau voor incidentenbestrijding

21.37 Er staat een grote berg afval in brand, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Dikke zwarte rook is zichtbaar.

21.35 Er is een NL Alert uitgegaan in verband met de brand

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst Wilp Nieuws
Deel dit artikel: