Snelheid op A50 omlaag voor doorgetrokken A15

ARNHEM - De maximumsnelheid op de A50 tussen knooppunt Waterberg en Beekbergen gaat van 120 naar 100 kilometer per uur. De verlaging moet de aanleg van de doorgetrokken A15 naar de A12 mogelijk maken.

De aanleg van de doorgetrokken A15 tussen Bemmel en Zevenaar stond ter discussie na een uitspraak van het Europese Hof. Nederland zou zich te weinig inzetten om de uitstoot van stikstof te verminderen. Door de snelheid op een deel van het omliggende wegennet naar beneden te halen, wordt de uitstoot volgens Rijkswaterstaat verminderd en kunnen de plannen doorgang vinden.

Nieuwe natuur

De snelheidsverlaging is niet de enige maatregel om de uitstoot van stikstof te compenseren. Rijkswaterstaat gaat ook extra natuur aanleggen en hoge geluidsschermen plaatsen op meerdere locaties rond de nieuwe A15.

De verlaging van de snelheid op de A50 tussen 06.00 en 23.00 uur gaat pas in nadat de doorgetrokken A15 open is. De werkzaamheden moeten tussen 2022 en 2024 afgerond zijn.

Bedrijfsleven kritisch

VNO-NCW Midden reageert kritisch op het besluit om de snelheid te verlagen. 'We zien nu dat de aanpak van stikstof een verdringingsmarkt creëert, waarbij de aanleg van infrastructuur gevolgen heeft voor bestaande bedrijven en wegen. De oplossing die de Rijksoverheid nu kiest is goed voor de doortrekking van de A15, mits de spitsstrook op de A50 permanent open gaat', zegt voorzitter Marcel Hielkema. Het VNO-NCW wil snel met de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat om de tafel.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: