Paniek om 'vervuilde grond' bij school

ARNHEM - Ouders van kinderen van de Jozef Sartoschool aan de Beeldhouwerstraat in Arnhem waren bang dat kinderen wekenlang in vervuilde grond hadden gespeeld, maar volgens de gemeente is die grond niet vervuild.

'Kinderen die erin spelen, klimmen en klauteren. Nu blijkt het vervuilde grond te zijn. En ineens staan er hekjes om heen, is het afgezet', schrijft een ouder op Facebook. 

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er bij het rooien van bomen bergen grond zijn ontstaan. Bij een van de gaten is vervuilde grond - vermoedelijk asbest- aangetroffen, maar dat is teruggegooid en het gat is afgedekt. Die grond is volgens de woordvoerder woensdag gesaneerd.

Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)

Asbest in het zand

De aannemer vertelt aan Omroep Gelderland dat er gaten in de grond zijn gegraven en dat daar asbest bij is aangetroffen. Dat is dus verwijderd. Het asbest zit ook in het zand, maar volgens de gemeentewoordvoerder ging dat dus alleen op voor het zand dat in het afgedekte gat zat.

De school stuurde dinsdag een brief aan de ouders dat de Beeldhouwerstraat woensdag in zijn geheel is afgesloten vanwege het verwijderen van vervuilde grond. De gemeente heeft de schoolleiding woensdag bijgepraat, zodat de directie de ouders goed kan informeren.

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Omroep Gelderland

'Dus kinderen mogen wel in vervuilde grond spelen'

'Een peloton aan opruimers, een douchehokje, alles wat je kunt bedenken is er', vervolgt de moeder. 'Dus onze kinderen mogen wel in vervuilde grond spelen maar de heren nemen alle voorzorgsmaatregelen die er bestaan? Goed bezig.'

Aan Omroep Gelderland vertelt de moeder, die anoniem wil blijven, dat ze zich zorgen maakt. 'Het ligt er wekenlang onbeschermd en onbeheerd en nu moet het met alle toeters en bellen worden opgeruimd.' Volgens haar liepen er zeker 20 mensen om de grond weg te halen. Volgens de gemeentewoordvoerder was er dus geen gevaar. De moeder is nog niet helemaal gerustgesteld: 'Ik vind het onaanvaardbaar dat het asbest wordt gesaneerd, terwijl je tien meter verderop kinderen laat spelen.'

'Giftige stoffen'

Er hing bij het begin van straat een bordje 'Verboden toegang, giftige stoffen.' 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: