Celstraf geëist tegen oud-profvoetballer om drugslab

VOORST GEM VOORST - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 14 maanden celstraf geëist tegen Jan D. voor betrokkenheid bij een drugslab en twee hennepkwekerijen in een schuur bij zijn boerderij in Voorst. Tegen de vrouw van de voormalig profvoetballer van Go Ahead Eagles is voor dezelfde feiten een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Volgens het OM is het ongeloofwaardig dat het echtpaar niets van de drugsproducties afwist. 'Ze werkten beiden veel thuis en zagen alles wat er op het erf gebeurde. Ze hebben bewust een andere kant op gekeken en zich zo ingelaten met criminaliteit.' 

Volgens hun advocaten kan het echtpaar weinig kwalijk genomen worden, schrijft RTV Oost. 'Drugslabs waren tot vorig jaar in dit deel van Nederland een nog relatief nieuw gegeven. Hoe konden ze daar dan scherp op zijn?'

Anonieme tip

Het drugslab werd begin vorig jaar ontdekt bij een boerderij aan de Gravenstraat in Voorst. Die plek werd al een tijdje met een camera geobserveerd door de politie na een anonieme tip. In de schuur werd ruim 270 liter grondstof gevonden om speed te maken. Ook stond er 15 liter GHB, 1000 liter zoutzuur en lag er bijna een kilo MDMA, de grondstof van xtc.

Volgens het OM is er in de korte tijd dat het lab heeft gedraaid zo'n 70.000 euro mee verdiend. De vloeibare afvalstoffen werden via slangen in de natuur gepompt.

Brabantse roots

De bewoners van de boerderij hadden de schuur ter beschikking gesteld aan een Deventenaar, met Brabantse roots. 'We kenden hem van camping 't Haasje in Olst', zegt Jan D. 'Daar had hij ons chalet opgeknapt. Vervolgens hielp zijn vrouw ons op de boerderij met de verzorging van de paarden. Mijn vrouw was toen ernstig ziek en kon dat zelf niet. We vonden het zulke aardige mensen dat we hem de schuur hebben toevertrouwd. Voor opslag, dachten we.'

Dat het echtpaar zo goed van vertrouwen was, lijkt op z'n minst naïef. Want eind 2015 en begin 2017 werden er in de schuur al hennepkwekerijen aangetroffen. De eerste keer met 700 planten, de tweede keer met 100 planten. Ook lag er in de tweede kwekerij een pistool. Volgens het OM waren de kwekerijen identiek, met kweek- en droogruimtes.

DNA gevonden

Woensdag staan twee Deventenaren en een man uit Twello voor de rechter. Zij worden ervan verdacht het drugslab in Voorst te hebben gerund. 

Van de Deventenaren is DNA gevonden op handschoenen, colablikjes en een schriftje die in het lab aanwezig waren. Tijdens de inval van de politie hadden ze zich verstopt in de mestkelder en de hooizolder. De Twellonaar reed volgens het OM af en aan met spullen, waaronder jerrycans met chemicaliën. 

Zie ook: 'Ik wist niets van een drugslab in onze schuur', oud-profvoetballer voor rechter

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst Nieuws
Deel dit artikel: