1.000.000 huizen dreigen te verzakken, speelt dat ook in jouw gemeente?

ARNHEM - In Nederland dreigen minstens 1 miljoen huizen te verzakken, zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) tegen het tv-programma De Monitor. Het funderingsprobleem is fors toegenomen vanwege het extreem lage grondwater door de droge zomer vorig jaar. Makelaars en taxateurs maken zich zorgen.

De huizen staan in zeker 83 gemeenten. In onze provincie gaat het om Arnhem, Druten, Ede, Epe, Lingewaard, Neder-Betuwe, Nijmegen, Wageningen, West Betuwe, Zevenaar en Zutphen. 

Zie ook: Nog geen oplossing voor eigenaren verzakte woningen Zevenaar

Slechts tien gemeenten zijn volgens het KCAF actief bezig met de funderingsproblematiek. 'Die 83 gemeenten zijn slechts het topje van de ijsberg', zegt directeur Dick de Jong van het KCAF. De organisatie krijgt elke dag weer nieuwe meldingen binnen.

De nieuwe meldingen komen meestal van bewoners van huizen die op staal zijn gefundeerd, direct op de ondergrond. Door de lage grondwaterstand klinkt de klei in, daalt de bodem en verzakt het huis, legt het kenniscentrum uit.

100.000 euro

In de tien gemeenten die zich actief bezighouden met de funderingsproblematiek worden mensen begeleid en eventueel geholpen met de financiering van het funderingsherstel. Maar uiteindelijk zijn huiseigenaren zelf verantwoordelijk voor de fundering: de kosten voor herstel kunnen oplopen tot 100.000 euro. De funderingsproblematiek betreft vooral huizen die voor 1970 gebouwd zijn.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar, vindt dat huizenkopers een risico lopen, zegt hij tegen De Monitor. 'Omdat er onvoldoende gegevens zijn van funderingen en het in veel gebieden een nieuw probleem is, kunnen makelaars, taxateurs en bouwkundig inspecteurs hun signaleringsfunctie niet goed uitoefenen en doorverwijzen naar een funderingsspecialist.' Hij pleit voor funderingsonderzoek, waarbij de bodem wordt onderzocht.

Zie ook: 'Ik schrik nu echt!', probleem met verzakte woningen Zevenaar lijkt groter dan in 2006

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: