Nieuws

'Leefbaarheid moet weer kerntaak provincie worden'

Leefbaarheid. Het moet weer een belangrijke kerntaak van de provincie worden. Dat vindt de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK). Afspraken daarover moeten na de provinciale verkiezingen worden vastgelegd in het coalitie-akkoord. 'De provincie moet daarin eigenlijk het voortouw nemen,' zegt Peter van Heek van de DKK. 'Om anderen te stimuleren met de leefbaarheid aan de slag te gaan.' © Omroep Gelderland
DUIVEN - Leefbaarheid. Het moet weer een belangrijke kerntaak van de provincie worden. Dat vindt de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK). Afspraken daarover moeten na de provinciale verkiezingen worden vastgelegd in het coalitie-akkoord. 'De provincie moet daarin eigenlijk het voortouw nemen,' zegt Peter van Heek van de DKK. 'Om anderen te stimuleren met de leefbaarheid aan de slag te gaan.'
De provinciale verkiezingen naderen en daarom waren vandaag 11 politieke Gelderse partijen op de uitnodiging van de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen afgekomen om bijeen te komen in Duiven tijdens het 7de Plattelands Parlement Gelderland. De politici gingen daar met elkaar in debat over het voorstel van de DKK.

'Gewone burger heeft kennis en kunde niet'

DKK zegt dat de overheid wil dat er steeds meer van onderaf wordt opgepakt, maar dat moet wel ondersteund worden. De 'gewone' burger heeft de kennis en kunde meestal niet in huis om iets te regelen. DKK wil dat de provincie tools ontwikkelt om deze mensen te ondersteunen. Vraag is of je dat niet bij de gemeente neer moet leggen? Nee zegt DKK, want je moet leefbaarheid grensoverschrijdend bekijken.
Kijk hieronder naar de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
'Leefbaarheid moet weer kerntaak provincie worden'
Er is al wel een speciaal provinciaal programma voor leefbaarheid, maar dat vindt DKK te weinig en te los. Een kerntaak betekent dat er meer prioriteit bij leefbaarheid komt te liggen. Tijdens het Plattelands Parlement waren tientallen dorpen aanwezig om hun leefbaarheidsplannen te presenteren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!