Burgemeester Tiel: 'Wij staan te veel in de frontlinie bij de aanpak van criminaliteit'

TIEL - Burgemeesters en ambtenaren worden te veel ingezet als crimefighter, terwijl de aanpak door justitie achterblijft. Dat zegt burgemeester Hans Beenakker van Tiel. Hij stelt dat het lokaal bestuur daardoor steeds vaker het doelwit wordt van bedreigingen. Onlangs werd er op de woning van een van zijn ambtenaren een aanslag gepleegd met brandbommen.

door Menno Provoost

Beenakker vindt dat er een scheefgroei is tussen de steeds verdergaande bevoegdheden van het lokale bestuur en de aanpak door justitie. Hij heeft over de kwestie een gesprek met de minister aangevraagd.

Tekst gaat verder onder de video.

'Ik sluit bijvoorbeeld een horecabedrijf hier en de rechter legt alleen een taakstraf op', zegt hij. 'Dat is scheef, dat klopt niet. Dat maakt ook dat je als burgemeester, en daarmee ook de ambtenaren, het gezicht bent van de zwaarst opgelegde straf. Dat vind ik een onwenselijke ontwikkeling.'

Aanslag

Twee weken geleden werd er op de woning van een juridisch medewerker van de gemeente een aanslag met brandbommen gepleegd. De toedracht wordt nog onderzocht, maar volgens Beenakker is de relatie met het werk van de ambtenaar een voor de hand liggend scenario.

'Dit incident maakt mijzelf weer eens bewust van iets dat ik al langer vind: dat die bestuursrechtelijke aanpak een beetje uit zijn jasje aan het groeien is. Daardoor komen een burgemeester, wethouders en de ambtenaren echt in de frontlinie te staan bij de aanpak van criminaliteit', legt hij uit.

Beenakker zegt dat hij zijn bevoegdheden minder snel gaat inzetten als de openbare orde tenminste niet in het geding is. Beenakker: 'Als het nodig is pak ik door, maar wel in samenhang met het strafrecht. Daar moet ik gelijk mee kunnen optrekken.'

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tiel Tiel Nieuws
Deel dit artikel: